Pirošíková: Očkovaný Čech s covidom je dôkazom, že nemožno inak zaobchádzať so zaočkovanými a inak s nezaočkovanými

0
Marica Pirošíková (Foto: archív PL.sk)

V Česku sa objavil prvý pacient infikovaný juhoafrickým variantom koronavírusu, ktorý ochorel po dvoch dávkach vakcíny. Má stredne ťažký priebeh covid-19. Čo to znamená? Aký signál o bezpečnosti očkovania to vysiela? Právna expertka Marica Pirošíková to vidí jasne. “Uvedené len potvrdzuje, že nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými a argumentovať pritom ochranou verejného zdravia,” vyhlásila pre ParlamentneListy.sk.

Nie práve príjemná správa z Česka: Muž ochorel po podaní dvoch dávok vakcíny na covid a má v sebe juhoafrickú mutáciu koronavírusu. Je to také rozpačité, keďže očkovaním sa plánuje podmieňovať veľa vecí, majú sa vydávať covid-pasy. Čo vy na to? Prekvapilo vás to?

Neprekvapilo. Potvrdili sa moje predchádzajúce vyjadrenia, kedy som upozornila na jasné stanovisko výboru Svetovej zdravotníckej organizácie z 15. januára 2021. Pripomínam, že Výbor pre reguláciu zdravotných predpisov v mimoriadnych situáciách konkrétne odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní, a to vzhľadom na to, že vplyv očkovania na zníženie prenosu infekcie dosiaľ nie je známy a zároveň novoodhalené varianty koronavírusu by mohli znížiť účinnosť vyvinutých vakcín.

Áno, aj odborníci upozorňujú, že nevieme ešte vôbec, čo nás čaká, najmä v súvislosti s mutáciami vírusu. Taktiež je pravda, že ak by sa aj dala zaočkovať celá vyspelá časť zemegule, chudobné štáty vakcíny nemajú, vírus teda podľa všetkého nezmizne a s mutáciami aj preto treba rátať, migrácii obyvateľov a teda šíreniu rôznych variánt vírusu sa úplne zabrániť nedá… Nehovoriac o tom, že mnohí sa zaočkovať nemôžu… Vyzerá to teda, že očkovaním aj z týchto dôvodov asi skutočne nemožno podmieňovať nejakú ochranu verejného zdravia, či?

Uvedené len potvrdzuje, že nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými a argumentovať pritom ochranou verejného zdravia. Vzhľadom na uvedené je potrebné neustále zdôrazňovať dobrovoľnosť očkovania a uplatňovanie základných ľudských práv a slobôd ním nepodmieňovať. 

Sme ale svedkami opačných tendencií. Je vysoký tlak na očkovanie a zvýhodňovanie očkovaných.

Opačný postoj je aj v rozpore rezolúciu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktorá vyslovene kladie dôraz na dobrovoľnosť očkovania a vyzýva štáty, aby informovali svojich občanov, že vakcína nie je povinná a chránili občanov pred diskrimináciou tých, ktorí nebudú očkovaní z dôvodu možných zdravotných rizík alebo z vlastnej vôle.

- Reklama -