Juhoafrická republika pozastavila používanie vakcíny Johnson & Johnson

0
Flaštička vakcíny proti SARS-CoV-2 od americkej firmy Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Juhoafrická republika (JAR) v utorok pozastavila používanie vakcíny proti ochoreniu COVDI-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson z dôvodu rizika krvných zrazenín, výskyt ktorých hlásili Spojené štáty. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ministra zdravotníctva JAR.

“Dobrovoľne sme sa rozhodli pozastaviť používanie tejto vakcíny v našej krajine, kým sa dostatočne nepreskúma kauzálny vzťah medzi tvorením zrazenín a vakcínou firmy J&J,” oznámil minister zdravotníctva JAR Zweli Mkhize.

Toto oznámenie spôsobí zdržanie už aj tak stagnujúcej očkovacej kampane v JAR, ktorá je v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2 najviac postihnutá krajina v Afrike. JAR doteraz očkovala len americkou J&J, píše AFP.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) už predtým v utorok odporučili pozastavenie používania vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson z dôvodu možnej spojitosti so zriedkavým typom krvných zrazenín. J&J neskôr pozastavila dodávky svojej vakcíny do Európy.

Odporúčania FDA by sa podľa Mkhizeho nemali brať na “ľahkú váhu”, hoci sa medzi zaočkovanými v JAR zrazeniny nevyskytli.

Juhoafrická republika začala s očkovaním 17. februára. Zatiaľ zaočkovala necelých 290.000 zdravotníckych pracovníkov vakcínou od J&J. V krajine zatiaľ nehlásili výskyt žiadnych zrazenín, píše agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie Mkhizeho.

Ďalšia fáza očkovania, ktorá sa zameria na pracovníkov v kritických odvetviach a osoby vo veku nad 60 rokov, sa má podľa AFP začať 17. mája.

Úrady v tejto krajine už museli zrušiť plány začať očkovať s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca potom, ako štúdie zistili, že táto očkovacia má menšiu účinnosť proti juhoafrickému variantu vírusu, ktorý v JAR prevláda.

JAR si zatiaľ zabezpečila dodanie 31 miliónov dávok vakcíny od J&J a 30 miliónov dávok očkovacej látky od spoločností Pfizer a BioNTech, ktoré však ešte dodané neboli. Ďalších 1,2 milióna dávok vakcín táto krajina dostane prostredníctvom medzinárodného programu COVAX. Nešpecifikované množstvo dodá Africká únia (AÚ).

- Reklama -