Prezidentka požiadala o sprístupnenie zmluvy o nákupe vakcíny Sputnik V

1
vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová (Foto: TASR)

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o sprístupnenie zmluvy o nákupe vakcíny Sputnik V. Bude sa tiež zaujímať o dôvody utajenia zmluvy. Prezidentka to uviedla v pondelok po návšteve Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Biomedicínskeho ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Prezidentka vyhlásila, že stojí za slovenskými vedeckými inštitúciami.

 Od vlády žiada Zuzana Čaputová vysvetlenie celej záležitosti okolo vakcíny. V utorok (13.4.) by sa mala preto stretnúť s ministrom zdravotníctva Lengvarským a bude pokračovať aj v rokovaniach s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

“Stále nie je zrejmé, čo vlastne bude predmetom posudzovania v Maďarsku a aké výsledky vlastne očakávame,” dodala prezidentka. Podľa nej obe vedecké inštitúcie jej vysvetlili, že ak maďarská strana bude robiť laboratórne skúšky, budú to presne tie isté, aké sa robili aj na Slovensku.

Foto: TASR

Prezidentka v pondelok obom vedeckým inštitúciám vyjadrila svoju podporu a dôveru. Vyjadrenia ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) voči vedcom v súvislosti s neregistrovanou vakcínou  Sputnik V označila za neprimerané a nesprávne.

“Súčasťou silnej demokracie sú aj silné a nezávislé odborné inštitúcie a akékoľvek slová pochybnosti, ktoré nie sú založené na vecnom základe, oslabujú dôveru verejnosti v tieto inštitúcie,” zdôraznila.

Pripomenula, že nesúhlasí s tým, aby téma vakcíny Sputnik V rozdeľovala krajinu. Každá vakcína, ktorá je bezpečná a efektívna, by mala byť využitá. “Doterajšie výsledky, ktoré boli v laboratóriách na Slovensku urobené, svedčia všetky v prospech Sputniku ako vakcíny. Dôverujme slovenským inštitúciám,” poukázala Čaputová.

riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová (Foto: TASR)

Príchod prezidentky dal podľa hovorkyne ŠÚKL Magdalény Jurkemíkovej nádej, že štát oceňuje jeho prácu a rozhodnutia smerujúce k tomu, aby lieky uvádzané na trh spĺňali prísne kritériá. “Pani prezidentku sme ubezpečili, že štátny ústav koná výlučne na základe odborných dôkazov a naším jediným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov Slovenska,” dodala Jurkemíková.

- Reklama -

1 komentár

  1. Tak to pôjde asi len veľmi ťažko ak je Slovensko právny štát!!! To by mohol potom chcieť každý!!! A prečo sa nezverejňujú aj iné zmluvy? Je to hlupaňa, ako sami teraz máte možnosť vidieť!!! Zmluva ako taká môže byť predmetom obchodného tajomstva. Asi tak!!! Teda aspoň sa tým zvyčajne oháňajú ak nezverejnia niečo čo by sme chceli vedieť. Prečo by malo byť teraz niečo inak? Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.