Veriaci dnes oslávia prvú nedeľu po Veľkej noci Nedeľu Božieho milosrdenstva

0
Ilustračná snímka. (Foto: TASR)

Cirkev oslávi prvú nedeľu po Veľkej noci Nedeľu Božieho milosrdenstva. Na tento deň pripadá oktáva zmŕtvychvstania, ktorá korunuje oslavu veľkonočného tajomstva Krista.

Sviatok Božieho milosrdenstva slávili prvýkrát v Krakovskej arcidiecéze v roku 1985, neskôr sa k tomu pridali niektorí poľskí biskupi vo svojich diecézach. Ján Pavol II. v roku 1995 povolil tento sviatok pre všetky diecézy v Poľsku. Po kanonizácii sestry Faustiny 30. apríla 2000 pápež vyhlásil tento sviatok ako záväzný pre celú cirkev.

Nedeľa Božieho milosrdenstva má významné miesto v liturgickom roku. Je to deň, ktorý nesie v sebe prísľub samého Krista: úplné odpustenie všetkých vín a trestov za hriechy.

Tento sviatok oslávia v on-line podobe aj v Svätyni Božieho Milosrdenstva v Smižanoch. Naplánovaný je celodenný program, ktorý sa bude dať sledovať na YouTube kanáli. Vystúpia v ňom viacerí biskupi, o sviatku bude hovoriť napríklad vladyka Cyril Vasiľ, administrátor Košickej eparchie. Slávnostnú svätú omšu bude sláviť diecézny administrátor Spišskej diecézy Ján Kuboš. Hodinu milosrdenstva priblíži rožňavský biskup Stanislav Stolárik.

- Reklama -