Srbsko: Tisíce ľudí žiadali vládu, aby lepšie chránila životné prostredie

0
Ľudia v plynových maskách protestujú pred budovou parlamentu v Belehrade v sobotu 10. apríla 2021. Ekologickí aktivisti protestovali proti zhrošujúcej sa enviromentálnej situácii v krajine. FOTO TASR/AP

Tisíce ľudí sa zhromaždili v sobotu v Belehrade žiadajúc tamojšiu vládu, aby lepšie chránila životné prostredie v tomto balkánskom štáte, ktorý po desaťročiach zanedbávania zaznamenal rekordné úrovne znečistenia ovzdušia a množstvo ďalších ekologických problémov.

Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo pred budovou srbského parlamentu v hlavnom meste na protest proti “rozsiahlej devastácii životného prostredia v krajine”, ktorá ašpiruje na vstup do Európskej únie.

Demonštranti okrem iného požadovali zákaz výstavby malých vodných elektrární, lepšiu environmentálnu výchovu, ekologickejšie mestá i čistejšie ovzdušie.

Niekoľko hodín pred začiatkom protestu srbské ministerstvo životného prostredia vyhlásilo, že množstvo z týchto problémov nie je nových a trvalo na tom, že vláda spustila viacero projektov zameraných na ochranu životného prostredia.

Ministerka životného prostredia Irena Vujovičová neskôr označila protest za politicky motivovaný a uviedla, že organizátori chcú dosiahnuť “krátkodobé politické zisky a nie pracovať na riešení problémov”.

Podľa agentúry AP Srbsko čelí v tejto súvislosti narastajúcim problémom, medzi ktoré okrem iných patrí zlé nakladanie s odpadmi či vysoké znečistenie ovzdušia spôsobené používaním nekvalitného uhlia a iných znečisťujúcich látok. Rieky sú znečistené toxickým priemyselným odpadom a v mnohých mestách vrátane Belehradu chýba kvalitná kanalizácia a čističky odpadových vôd.

Zatiaľ čo znečistenie ovzdušia v regióne zväčša spôsobujú zastarané uhoľné elektrárne, aktivisti tiež obvinili srbské úrady, že nevenujú dostatočnú pozornosť znečisteniu spôsobenému projektami financovanými zo zahraničia.

K sobotňajšiemu protestu sa pripojili aj aktivisti z Bosny a Hercegoviny s tým, že v tomto v regióne majú všetci rovnaké obavy. Ako pripomína AP, ak sa balkánske krajiny naďalej chcú uchádzať o členstvo v EÚ, musia podstatne zlepšiť svoje politiky zamerané na ochranu životného prostredia. Množstvo balkánskych krajín sužovaných v 90. rokoch chudobou a korupciou však environmentálne problémy odsunulo na vedľajšiu koľaj.

- Reklama -