Slovenskí vedci sa búria. Žiadajú Igora Matoviča o verejné ospravedlnenie

3
Ilustračná fotografia Foto: TASR

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) Juraj Kopáček žiada ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) o verejné ospravedlnenie. TASR o tom informovala PR manažérka BMC SAV Zuzana Vetrecin Čeplíková.

Kopáček tvrdí, že šéf rezortu financií v piatok (9. 4.) počas tlačového vyhlásenia mimoriadne nevhodným spôsobom poškodil meno Virologického ústavu BMC SAV, znevážil prácu a ponížili vedcov ústavu. “Vedcov, ktorí v tejto pandémii od samého začiatku dobrovoľne pomáhajú našej krajine pri testovaní, vývoji a validácii testov, pilotných štúdiách, sekvenovaní, poskytovaní odborných rád a informácií,” uviedol vedecký riaditeľ virologického ústavu. Ako dodal, robia to práve preto, že vnímajú obrovský dosah pandémie na spoločnosť a na životy ľudí. “Boju proti pandémii sme obetovali množstvo času a energie vrátane väčšiny osobného voľna,” poznamenal.

Opakovane Kopáček zdôraznil, že o vykonanie analýz vakcíny Sputnik V ich požiadalo Ministerstvo zdravotníctva SR listom z dňa 5. marca. Tvrdí, že sú inštitúciou, ktorá má certifikáciu a odbornú kvalifikáciu na ich vykonanie. “Bez tejto ‘žiadosti o spoluprácu’ by sme sa do analýz nepúšťali,” dodal.

Matovič vo štvrtok (8. 4.) rokoval v Moskve o vakcíne Sputnik V a následne v piatok povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

ŠÚKL deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. BMC SAV uviedlo, že realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. A paní prezidentka je také zvědavá proč se testuje v Maďarsku, protože pracovníci ministerstva zahraničních věcí se to nedozvěděli, nebyli k jednání přizváni. Jo, jo.

  2. Uvidíme, jak dopadnou testy v certifikovaných laboratořích, když a Slovensku hrajete neodbornou politickou hru.
    Pan Matovic jako zodpovědný člověk se snaží akci Sputnik V dotáhnout do konce, na rozdíl od ministra hospodářství, který na přelomu roku soukromě vycestoval do
    Emirátů misto aby zajišťoval potřebné testy, a tak spoluzavinil dnešní zhoršení výsledků na Slovensku.

  3. Prosím Vás, to sa naozaj nenájde sila, ktorá by zastavila urážanie a dehonestovanie autorít tohto štátu takýmto človekom???….to fakt v tomto štáte nie je možnéééé zastaviť tohto psychopata???…ale veď toto je horšie ako…”diktatúra proletariátu”…toto je “diktatúra jedného človeka”…aj Hitler takto začínal…išiel spasiť všetkých za každú cenu…a vieme ako to dopadlo…

Comments are closed.