Británia si čestnými salvami uctila pamiatku princa Philipa

0
Príslušníci britského delostrelectva vystreľujú 41 čestných sálv na pamiatku zosnulého britského princa Philipa, manžela britskej kráľovnej Alžbety II. v Londýne v sobotu 10. apríla 2021.

Britská armáda v sobotu salvami z diel na celom území Spojeného kráľovstva vzdala poctu zosnulému princovi Philipovi. Delostrelecké jednotky v Londýne, Edinburghu, Cardiffe, Belfaste, ako aj na zámorskom území Gibraltár či na niektorých základniach a plavidlách Kráľovského vojnového loďstva, každú minútu – počnúc poludním (13.00 h SELČ) – vypálili 41 čestných sálv.

Podobné rituály sa konali aj v Canberre a vo Wellingtone, keďže kráľovná Alžbeta II. je hlavou štátu aj v Austrálii a na Novom Zélande. Kanada spustila vlajky na pol žrde na budovách zákonodarných zborov svojich provincií. Úrady vzhľadom na opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou odporučili obyvateľom, aby salvy sledovali prostredníctvom televízie alebo internetu vo svojich domovoch.

Čestnú salvu pozostávajúcu zo 41 výstrelov – najdlhšiu používanú salvu podľa vojenského protokolu – vypálili aj pri príležitosti úmrtia britskej kráľovnej Viktórie v roku 1901 a britského premiéra Winstona Churchilla v roku 1965.

Pamiatku vojvodu z Edinburghu si v piatok uctili deväťdesiatimi deviatimi údermi zvona i vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Od 18.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) zaznel raz za minútu úder tenorového zvona. Dovedna sa zvon rozozvučal 99-krát, a to na počesť každého roka, ktorého sa vojvoda dožil. Manžel kráľovnej Alžbety II. zomrel v piatok ráno vo veku 99 rokov – dva mesiace pred svojimi 100. narodeninami.

Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom. Po prepustení sa 16. marca vrátil na Windsorský hrad. Philip, ktorý sa oženil v roku 1947 v tom čase s budúcou kráľovnou Alžbetou, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

- Reklama -