COVID-19: Štáty po celom svete opäť sprísňujú opatrenia

0
Testovanie. Foto: TASR

Najnovšie obmedzenia a zákazy vychádzania, ktoré začali v sobotu platiť v mnohých krajinách sveta od Indie až po Argentínu, sa dotkli desiatok miliónov ľudí. Dôvodom je vysoký počet nových prípadov koronavírusu, ako aj pomalé očkovanie v dôsledku nedostatku vakcín proti ochoreniu COVID-19 a strachu z vedľajších účinkov. 

  • India

S nedostatkom vakcín bojuje aj viacero indických štátov vrátane najhoršie postihnutého štátu Maháraštra, kde každý víkend do konca apríla musí zostať doma 125 miliónov obyvateľov.

India oznámila v sobotu 145.384 nových prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Denné maximum nových potvrdených prípadov infekcie dosiahla India už štvrtý deň po sebe. Predošlé “rekordy” v tomto smere padli v piatok (131.968) a vo štvrtok (126.789) a predtým v stredu (115.736). V pondelok hlásili 103.558 nakazených.

India, ktorá má takmer 1,4 miliardy obyvateľov, je pandémiou treťou najviac postihnutou krajinou sveta po USA a Brazílii. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa tam dosiaľ nakazilo 13,21 milióna ľudí, z nich viac ako 168.400 ochoreniu podľahlo. Za uplynulý deň hlásili 794 ďalších úmrtí, čo je najviac za viac než päť mesiacov.

  • Kolumbia

Zákaz vychádzania sa dotkol aj osem miliónov obyvateľov kolumbijského hlavného mesta Bogota, ktoré bojuje s treťou vlnou šírenia koronavírusu. Toto nariadenie platí už v ďalších štyroch veľkých mestách, kde celkovo žije sedem miliónov ľudí.

  • Argentína

V ďalšom juhoamerickom štáte Argentína zaviedli v piatok nočný zákaz vychádzania, ktorý bude platiť do 30. apríla, a to v čase od polnoci do 6.00 h.

  • Francúzsko

Určité opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu platia aj na celom území Francúzska. Naopak nemecká vláda sa so spolkovými krajinami síce dohodla na prísnych celoplošných obmedzeniach vrátane zatvorenia prevádzok a možnosti zavedenia nočného zákazu vychádzania v rizikových oblastiach, no niektoré z nich opatrenia nesprísnili.

Oproti tomu niektoré krajiny chcú opatrenia uvoľňovať.

  • Taliansko a Slovinsko

Taliansko plánuje od budúceho týždňa ukončiť lockdown v severnej Lombardii, najpostihnutejšom regióne, ako aj v niekoľkých ďalších oblastiach. Zmiernenie obmedzení zavedených v dôsledku pandémie oznámilo aj susedné Slovinsko.

- Reklama -