USA zmiernili reštrikcie obmedzujúce kontakty s Taiwanom

0
cityscape, city, city lights
Taiwan, Ilustračná snímka Foto: (Pixabay).jpg

Ministerstvo zahraničných vecí USA v piatok oznámilo, že zmiernilo reštrikcie obmedzujúce kontakty amerických činiteľov s predstaviteľmi Taiwanu.

Spojené štáty budú naďalej uznávať za legitímnu predstaviteľku Číny vládu v Pekingu, no vo vzťahu k Taiwanu dôjde k určitej liberalizácií kontaktov.

Ohlásená zmena “podčiarkuje skutočnosť, že Taiwan je dynamickou demokraciou a je naším dôležitým bezpečnostným a ekonomickým partnerom a pozitívnou súčasťou medzinárodného spoločenstva,” uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Zmiernenie reštrikcií obmedzujúcich oficiálne kontakty s Taiwanom je podľa neho v súlade s existujúcimi neoficiálnymi kontaktmi medzi Washingtonom a Tchaj-pejom.

Rozhodnutie prichádza v období zvýšeného napätia medzi Spojenými štátmi a komunistickou Čínou, ktorá považuje de facto samostatný Taiwan za súčasť svojho územia. Peking pritom vyvíja silný tlak v záujme medzinárodnej izolácie Taiwanu a hrozí, že v prípade potreby voči ostrovu použije aj vojenskú silu.  

Uvoľňovanie obmedzení v oblasti kontaktov s Taiwanom avizovala už administratíva predchádzajúceho prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorého v úrade nahradil Joe Biden.  

Meniacu sa atmosféru v tejto otázke dokazujú v poslednej dobe aj otvorené interakcie amerických diplomatov s taiwanskými kolegami. V marci veľvyslanec USA v tichomorskom štáte Palau pricestoval spoločne s tamojším prezidentom na návštevu Taiwanu. Úradujúci veľvyslanec USA v Japonsku zase zverejnil na Twitteri fotografiu zo stretnutia so svojím taiwanským kolegom, píše agentúra AFP.

- Reklama -