VIDEO Orbán: Maďarsko pomôže Slovensku. Matovič: Môžeme zachraňovať životy

0
Ilustračná snímka. Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) a slovenský minister financií Igor Matovič (Foto: TASR/AP)

Maďarsko bude posudzovať vakcíny Sputnik V, ktoré sa majú používať na Slovensku – vicepremiér Matovič to uviedol na sociálnej sieti po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

„Pozdrav z Budapešti … po 4-hodinových rokovaniach s maďarským ministrom zahraničných vecí Péter Szijjártó a predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom … môžem definitívne oznámiť, že sme dohodli skvelú vec – vakcíny Sputnik V pre použitie na Slovensku bude posudzovať certifikované OMCL laboratórium v Maďarsku. To, že ŠUKL dal testovať vakcínu OMCL necertifikovanému laboratóriu, bola strašná chyba, ktorá spôsobila úplne zbytočné mnohotýždňové zdržanie, odstúpenie Rusov od zmluvy … a hlavne, ak by sme posudzovanie vakcín nechali na nich, nikdy by sme sa očkovania Sputnikom na Slovensku nedočkali. Teraz treba len “maličkosť” … presvedčiť Rusov, že sa Slovensku oplatí ešte veriť … držte palce,),” uviedol Matovič.

Podpredsedu vlády Slovenskej republiky a ministra financií Igora Matoviča prijal v piatok v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán. Stalo sa tak po rokovaní Matoviča s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko.

O schôdzke informovali Orbán a Matovič aj vo videozázname zverejnenom na Facebooku. Maďarský ministerský predseda vyjadril radosť z toho, že “s priateľom Igorom” mohli spolu dlhšie diskutovať.

„Obe krajiny poriadne trápi koronavírusová pandémia. Pomôže iba vakcína. Čím viac očkovacej látky budeme mať, tým máme väčšiu šancu na úspech. Nech sme v akýchkoľvek veľkých problémoch, Slováci či Maďari, chceme zostať dobrými susedmi. Maďarsko je pripravené poskytnúť pomoc Slovensku a som si istý, že túto pomoc v prípade potreby Slovensko opätuje. Prajem všetko dobré všetkým občanom Slovenska,” povedal Orbán po schôdzke.

Matovič ponúknutú pomoc ocenil a poďakoval za ňu. „Majú špičkové laboratórium, ktoré nám Sputnik posúdi, a môžeme takto zachraňovať životy a zdravie na Slovensku,” uzavrel podpredseda slovenskej vlády.

- Reklama -