Politológ Koziak o referende, predčasných voľbách a Matovičovi: Časovaná bomba stále hrozí

0
Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore (Foto: archív T.Koziaka)

SaS by výsledky prípadného referenda o predčasných voľbách rešpektovala. Podľa politológa Tomáša Koziaka z Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora však nemusí byť samozrejmosťou, že tak spravia všetci poslanci. Zásadné bude, ako sa vyjadrí Ústavný súd SR. Je pre Pellegriniho a otázku urýchlenia konania referenda výhodou alebo nevýhodou, že vo vláde ostal Igor Matovič?

Podľa informácie od Richarda Sulíka je pod petíciou za vyhlásenie referenda o tom, aby Národná rada SR prijala ústavný zákon o skrátení volebného obdobia a vyhlásení predčasných volieb, 400-tisíc podpisov. Čaká nás deviate referendum v histórii Slovenska?

Predseda SaS Richard Sulík (Foto: TASR)

Ťažko povedať. Nevieme, koľko platných podpisov nakoniec bude a ani to, ako sa k tomu postaví parlament.

Intenzita rastu počtu podpisov prvú nejasnosť relativizuje. 

Rýchlosť je vysoká, prispela k tomu aj koaličná kríza. 

Minister hospodárstva už oznámil, že ak bude referendum o predčasných voľbách úspešné a vyvstanú z neho konkrétne záväzky alebo rozhodnutia, SaS to bude rešpektovať a jej poslanci budú hlasovať podľa toho, ako sa občania vyjadria. Viete si predstaviť, že by neodhlasovali podľa výsledkov referenda?

Nechcem to komentovať z hľadiska ústavného práva, lebo na to sa necítim. Technicky si to však viem predstaviť, môže to závisieť od ústavných právnikov. To, či referendum bude platné, rozhodne Ústavný súd. Ale to, ako budú hlasovať poslanci v tomto prípade, napríklad keď ústavní právnici vyhlásia, že referendum nie je vypísané v súlade s ústavou, nemusí byť jasné ako budú poslanci hlasovať.

Na archívnej snímke prezidentka Zuzana Čaputová a vľavo Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann
Na archívnej snímke prezidentka Zuzana Čaputová a vľavo Peter Pellegrini. Foto: TASR – Martin Baumann

Peter Pellegrini, ktorý spúšťal zber podpisov, o ňom hovoril aj s pani prezidentkou. Aké je jej postavenie v tomto procese? Môže ho ovplyvniť?

Z politického hľadiska áno, ale bude sa rozhodovať podľa ústavných možností, respektíve jej kompetencií. Inak si to neviem predstaviť. Určite bude komunikovať so svojimi právnikmi, pretože je to zložitá otázka.

Referendum je významný prvok v politickom systéme. Do akej miery? Keď sa konajú, príde na ne málo ľudí a okrem jedného nebolo žiadne úspešné. Prečo sa ľudia takto stavajú k priamej demokracii?

Vieme aj to, koľko ľudí chodí k voľbám. Percento nie je príliš vysoké, odráža to záujem občanov o veci verejné, to v každom prípade. 

Pellegrini prišiel o jednoduchšiu cestu dostať sa rýchlejšie k predčasným voľbám tým, že sa koaličná kríza skončila. To, že sa upravila len kozmeticky v podobe výmeny Eduarda Hegera a Igora Matoviča môže byť pre Pellegriniho vodou na mlyn?

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) Foto: TASR

Uvidíme, ako sa bude vyvíjať ďalšie situácia. Ak príde ďalšia koaličná kríza, voliči by boli nespokojní, tak môže z toho expremiér vyslovene ťažiť. Pokiaľ sa však stabilizuje, môže to byť pre neho mínus. Jeho dnešné vysoké preferencie sú spôsobené aj vládnou krízou, aj tým, že jeho strana je relatívne nová. Určite by bolo pre neho lepšie, keby tie predčasné voľby, respektíve referendum, boli teraz. 

Aký dojem vo vás zo skončenej krízy zanechal návrat Milana Krajniaka, teda posledného z pôvodnej Matovičovej zostavy? 

Časovaná bomba stále hrozí, jednu priniesol Matovič (obvinenie z toho, že musíme vrátiť Sputnik V). Stále vychádzam pri dodržiavaní matematiky koľko majú teraz a koľko by mali po predčasných voľbách, že pre túto zostavu je výhodnejšie pokračovať. 

- Reklama -