Matovič: Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení pre Sputnik

0
Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (OĽaNO) a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po návrate ministra financií z pracovnej cesty v Moskve v Rusku v Bratislave 9. apríla 2021. (Foto: TASR)

Ruská strana vypovedala so Slovenskom zmluvu a požiadali o vrátenie 200.000 kusov už dodaných vakcín Sputnik V. Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete. V piatok to vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Matovič tiež uviedol, že sa mu podarilo dohodnúť v Moskve, aby Slovensko malo aj napriek tomu “dvere otvorené”. Zároveň potvrdil, že odchádza do Maďarska, kde bude rokovať s premiérom Viktorom Orbánom aj ministrom zahraničia Péterom Szijjártóm ohľadom vakcín, nielen Sputnika V.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský krátko uviedol, že existuje záujem o Sputnik V a preto je povinnosťou rezortu túto vakcínu zabezpečiť a umožniť ľuďom očkovať sa. Rezort podľa neho schváli len tú vakcínu, ktorá prejde posudzovaním v certifikovanom laboratóriu, alebo ju zaregistruje EMA.

- Reklama -