V Severnom Írsku pokračovali výtržnosti, v Belfaste podpálili autobus

0
Davy demonštrantov podpálili v stredu v severoírskej metropole autobus a hádzali do policajtov kamene v poslednom zo série nepokojov, ktorý bol pokračovaním minulotýždňových protestov zorganizovaných takzvanými lojalistami podporujúcimi zotrvanie Severného Írska ako súčasti Spojeného kráľovstva. (Foto: TASR/AP)

Davy demonštrantov podpálili v stredu v severoírskej metropole autobus a hádzali do policajtov kamene v poslednom zo série nepokojov, ktorý bol pokračovaním minulotýždňových protestov zorganizovaných takzvanými lojalistami podporujúcimi zotrvanie Severného Írska ako súčasti Spojeného kráľovstva.

K výtržnostiam došlo v stredu v širšom centre Belfastu v blízkosti Shankill Road v západnej časti mesta.

Polícia Severného Írska (PSNI) podľa agentúry Reuters uviedla, že na niektoré násilnosti mali vplyv “kriminálne živly”, ktoré pomáhali pri ich organizovaní.

Kordón policajtov sa snaží zakročiť pri strete nacionalistov a lojalistov pri mierovom múre na Lanark Way v západnom Belfaste v Severnom Írsku. (Foto: TASR/AP)

“Som hlboko znepokojený násilnými scénami v Severnom Írsku,” napísal na Twitteri britský premiér Boris Johnson. “Rozdiely sa dajú vyriešiť dialógom, nie násilím alebo kriminalitou,” dodal.

Vedúci predstavitelia najväčších severoírskych politických strán – ľavicovej nacionalistickej strany Sinn Féinn a Demokratickej unionistickej strany (DUP) – násilnosti odsúdili, pričom spomenuli najmä podpálený autobusu i útok na fotoreportéra z denníka Belfast Telegraph.

Nepokoje sa začali v piatok večer po 20.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), keď výtržníci začali do policajtov hádzať zápalné fľaše, tehly a ďalšie predmety. Polícia uzavrela viacero ulíc v meste a vodičom odporučila, aby použili alternatívne trasy.

Lojalisti sú podľa agentúry DPA nespokojní s pobrexitovou dohodou medzi Britániou a Európskou úniou, ktorá podľa nich vytvorila prekážky medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva.

Kľúčovou súčasťou pobrexitovej dohody Británie a EÚ boli otvorené hranice medzi Severným Írskom a Írskom, ktoré je členskou krajinou EÚ. To však znamená, že tovar z Británie môže byť v Severnom Írsku podrobený osobitným kontrolám, ak existuje riziko, že môže byť následne prepravený do EÚ cez zmieňované otvorené hranice

- Reklama -