Kuleba: Veľmi si vážime zásadný postoj Slovenska pri podpore Ukrajiny

0
ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (Foto: TASR/AP)

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok hovoril v stredu so svojím ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom o pohyboch ruských síl neďaleko ukrajinských hraníc, pričom Kyjevu opäť vyjadril podporu slovenskej vlády. Šéf rezortu diplomacie SR o tom informoval na Twitteri.

“Hovoril som so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom o súčasnej situácii na východe Ukrajiny a sústreďovaní ruských vojakov. Ubezpečil som ho, že slovenská vláda naďalej podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Budeme v kontakte,” napísal Korčok.

Kuleba postoj Korčoka ocenil. “Veľmi si vážime zásadný a nezmenený postoj Slovenska pri podpore Ukrajiny v čase, keď Rusko pokračuje v sústreďovaní svojej armády (pri hraniciach) a iných destabilizačných aktivitách. Všetci musíme zostať jednotní, aby sme mohli čeliť pokračujúcej ruskej agresii,” napísal v reakcii na Twitteri šéf ukrajinskej diplomacie.

Znepokojenie v súvislosti s pohybmi ruských vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou vyjadril v utorok aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý štvrtok obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Solidaritu s Ukrajinou v tejto súvislosti vyjadrili aj Spojené štáty, Veľká Británia i Európska únia.

Pentagón minulý týždeň oznámil, že americké jednotky v Európe boli v súvislosti s vývojom situácie na východe Ukrajiny uvedené do stavu zvýšenej pohotovosti.

Kremeľ presuny svojich jednotiek nepoprel. Uviedol však, že Moskva tým “nikoho neohrozuje” a že vojakov môže po svojom území presúvať podľa vlastného uváženia.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti Donbasu ovládli proruskí separatisti. Kyjev a západné štáty obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory donbaským separatistom, čo Rusko popiera.

- Reklama -