Šéf polície v Minneapolise: Chauvin porušil pravidlá pri zásahu proti Floydovi

0
Postup bývalého policajta Dereka Chauvina voči Afroameričanovi Georgeovi Floydovi bol porušením pravidiel, ktorými sa riadi polícia v Minneapolise. Na snímke z videozáznamu šéf polície v Minneapolise Medaria Arradondo to uvádza vo svojej výpovedi na súde v Minneapolise. (Foto: TASR/AP)

Postup bývalého policajta Dereka Chauvina voči Afroameričanovi Georgeovi Floydovi bol porušením pravidiel, ktorými sa riadi polícia v Minneapolise. Vo svojej výpovedi na súde to v pondelok uviedol jej šéf Medaria Arradondo, informovali agentúry DPA a AFP.

Chauvin vlani 25. mája zatýkal Floyda pre podozrenie z platenia falošnou 20-dolárovou bankovkou. Z videa nakrúteného okoloidúcou svedkyňou vyplýva, že presne deväť minút a 29 sekúnd mu kľačal kolenom na krku, hoci Floyd sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať a nakoniec omdlel. Neskôr v nemocnici konštatovali jeho smrť.

Tento postup “nie je súčasťou našej politiky, nie je súčasťou nášho výcviku a určite nie je súčasťou našej etiky alebo našich hodnôt”. Chauvin mal prestať používať fyzickú silu, keď Floyd, ležiaci na bruchu na zemi s putami na rukách, prestal klásť odpor, povedal Arradondo. Predovšetkým však mal Floyda pustiť v okamihu, keď bol v núdzi a pokúšal sa to dať slovne najavo. Chauvin tým nielenže porušil pokyny o použití sily, ale tiež nedodržal nariadenia o deeskalácii a pomoci.

Chauvin, ktorého Arradondo po incidente prepustil zo služby, je obvinený okrem iného z vraždy druhého stupňa, za čo mu v štáte Minnesota hrozí až 40 rokov väzenia. Chauvin všetky obvinenia odmieta.

- Reklama -