USA hlásili pokles úmrtí na COVID-19, v Indii a Iráne počet prípadov rastie

1
Príbuzní pochovávajú telo obete nového koronavírusu na cintoríne v indickom Naí Dillí. (Foto: TASR/AP)

V Spojených štátoch hlásili za nedeľu najnižší počet úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom za viac ako pol roka. Ochoreniu covid podľahlo ďalších 277 ľudí, čím sa celkový počet obetí pandémie v krajine zvýšil na 555.001, vyplýva z pondelkových údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

 Tento počet úmrtí je len tretinou z týždňového priemeru 816. V USA zaznamenali nižší počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom naposledy 27. septembra 2020, informuje ďalej agentúra DPA.

Počas sviatočného víkendu zaevidovali v Spojených štátoch tiež pokles nových prípadov nákazy. V nedeľu ich bolo 36.670, čo je výrazne menej ako sedemdňový priemer na úrovni okolo 64.000. Celkový počet ľudí, ktorým testy v USA potvrdili infekciu, presiahol 30,7 milióna.

Údaje zverejnené americkým Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) okrem toho ukázali, že v krajine dosiaľ podali približne 165 miliónov dávok vakcín proti covidu.

Niektoré ďalšie krajiny sveta aktuálne zaznamenávajú opačný trend.

India hlásila v pondelok viac ako 103.000 nových prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Doterajší “rekord” dosiahla s 97.894 prípadmi 17. septembra minulého roka. Krajina zápasiaca so svojou druhou vlnou šírenia koronavírusu potvrdila dosiaľ vyše 12,5 milióna infikovaných, čo je tretí najvyšší počet po USA a Brazílii.

V Iráne v pondelok dosiahol počet nových prípadov za posledných 24 hodín štvormesačné maximum 13.890, pričom v hlavnom meste Teheráne vyhlásili pre pokračujúci nárast šírenia koronavírusu najvyšší stupeň ohrozenia. Islamská republika má najviac obetí covidu na Blízkom východe. Ďalších 172 úmrtí za uplynulý deň je tiež maximum od konca decembra.

V Južnej Kórei predtým ministerstvo zdravotníctva varovalo, že v krajine pretrváva trend zvyšovania počtu infikovaných koronavírusom počas tamojšej štvrtej vlny pandémie.

- Reklama -

1 komentár

  1. Čísla o počte infikovaných sú bez prepočtu na 1 obyvateľa nanič. Napríklad India má 1,37 miliardy obyvateľov, t.j. 250 krát viac ako Slovensko. Aby sme na tom boli rovnako, ako druhý najľudnatejší štát na svete, museli by sme mať za pondelok len 410 infikovaných vírusom Sars-cov-2. V SR bolo v ten istý deň zistených 848 nových prípadov (333 PCR + 555 antigénovými testami).

Comments are closed.