Portugalsko: Hranice so Španielskom zostanú pre turistov zatvorené do 15. apríla

0
Hranice, ilustračná snímka, Foto: TASR

Portugalské pozemné hranice zostanú pre turistov zatvorené najmenej do 15. apríla, oznámilo v nedeľu portugalské ministerstvo vnútra.

Opatrenie platí od konca januára, keď krajina zaznamenala za 24 hodín rekordných vyše 16.000 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a týka sa všetkých cestných i riečnych hraničných priechodov so Španielskom, približuje AFP.

Hranice budú aj naďalej otvorené pre tovar, cezhraničných pracovníkov a pohotovostné služby. Zákaz, vyhlásený po dohode so Španielskom, sa netýka ani portugalských občanov a ľudí s trvalým pobytom v Portugalsku, ktorí sa vracajú do krajiny. Cudzinci v Portugalsku môžu aj naďalej odísť, spresnilo ministerstvo.

V Portugalsku bol lockdown zavedený 15. januára, pričom boli zatvorené školy a všetky obchody s výnimkou potravín či lekární. Situácia v krajine bola vtedy najhoršia od začiatku pandémie, pričom Portugalsko bolo z hľadiska nových prípadov a úmrtí najpostihnutejšou krajinou na svete. Počty novoinfikovaných a úmrtí spojených s koronavírusom však odvtedy výrazne poklesli.

Vláda od polky marca epidemiologické opatrenia postupne uvoľňuje. Doteraz sa opäť otvorili múzeá, stredné školy a kaviarenské terasy.

Za nedeľu portugalské úrady zaznamenali 193 nových prípadov nákazy a štyri súvisiace úmrtia.

- Reklama -