V Antarktíde uviazla skupina bulharských polárnikov. Majú obmedzené zásoby jedla i paliva

0
Antarktída (Autor: pixabay.com)

Skupina bulharských polárnikov uviazla na Livingstonovom ostrove v Antarktíde, pretože v posádke čílskeho ľadoborca, ktorý ich mal po misii dopraviť na pevninu, sa objavili nakazení koronavírusom SARS-CoV-2.

Ako v sobotu informoval Bulharský antarktický inštitút, ľadoborec preto nemôže pokračovať v ďalšej plavbe.

Inštitút dodal, že ďalšia plavba je možná až o dva týždne. Uviedol tiež, že polárnici majú obmedzené zásoby jedla i paliva, informovala agentúra TASS s tým, že bulharský inštitút hľadá iné možnosti na prepravu polárnikov na pevninu.

Kvôli pandémii koronavírusu sa výprava dostala na zimovisko až koncom februára – s takmer štvormesačným oneskorením – a počet jej členov bol znížený na šesť.

Polárnici na sa Livingstonovom ostrove zaoberali opravami budov a konštrukcií poškodených počas dlhej polárnej zimy a začali s výstavbou budúceho laboratórneho bloku. Podarilo sa im aj získať záznamy zo zariadení, ktoré niekoľko mesiacov zaznamenávali meteorologické, seizmické, atmosférické, hydrologické a ďalšie údaje.

Livingstonov ostrov je súčasťou súostrovia Južné Shetlandy. Objavil ho v roku 1819 britský lovec tuleňov a obchodník William Smith. Prvý popis tejto krajiny urobil ruský moreplavec Thaddeus (Faddej) Bellingshausen.

Od roku 1988 pôsobí na ostrove bulharská antarktická základňa sv. Klimenta Ochridského. Okrem nej sú tam ešte španielska základňa Juan-Carlos-I. a argentínska Cámara.

Ostrov je zastávkou pri okružných výletných plavbách po Antarktíde, ale v súlade s Antarktickým zmluvným systémom tam platí striktný režim a vstup je povolený len pre vedecké účely a na zvláštne povolenie.

Vzhľadom na drsné podnebie nebol ostrov zatiaľ úplne preskúmaný a na jeho mape zostáva veľa bielych miest.

- Reklama -