Prvú dávku vakcíny proti covidu dostalo vyše 10 miliónov Nemcov

0
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najmenej prvú dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo už viac ako 12 percent Nemcov, čo predstavuje viac ako desať miliónov občanov krajiny. Oznámil to v sobotu na Twitteri nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Obe dávky vakcíny dostalo už 4,3 milióna ľudí. Len počas piatku bolo podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) a ministerstva zdravotníctva podaných 217.000 dávok očkovacích látok. Dosiaľ sa na očkovanie použilo podľa Spahna takmer 10,7 milióna dávok od konzorcia Pfizer/BioNTech, 0,7 milióna dávok od firmy Moderna a 2,9 milióna dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca.

V sobotu bol prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu od AstraZenecy zaočkovaný v Berlíne 60-ročný hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert, informovala agentúra DPA. Na sociálnej sieti Twitter sa poďakoval personálu očkovacieho centra na letisku Tegel, pričom ocenil “priateľskú a pozitívnu atmosféru”. Prvú dávku vakcíny od firmy AstraZeneca dostal i šéf RKI Lothar Wieler (60).

Nemecké ministerstvo zdravotníctva v utorok preventívne pozastavilo očkovanie proti chorobe COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v prípade osôb mladších ako 60 rokov pre podozrenia z jej možných vedľajších účinkov, konkrétne tvorby krvných zrazenín.

Berlín touto vakcínou preto začal očkovať i ľudí vo veku 60-70 rokov. Pre túto vekovú skupinu nie je momentálne dostupná iná vakcína okrem AstraZenecy.

- Reklama -