Maďarsko pomôže Česku navýšiť počet dávok vakcín

0
Péter Szijjártó (Autor: TASR)

Maďarsko pomôže Česku navýšiť počet dávok vakcín proti novému koronavírusu – v prvej polovici mája chce Budapešť poskytnúť pre ČR 40.000 dávok očkovacích látok. Oznámil to v sobotu na Facebook maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. O vakcíny ktorej spoločnosti presne pôjde, šéf maďarskej diplomacie nespresnil.

Szijjártó podľa agentúry APA v tejto súvislosti pripomenul, že solidaritu s Českom čo sa týka dodávky vakcín prejavili už aj Slovinsko a Rakúsko. Ľubľana plánuje pre ČR zabezpečiť 10.000 dávok a Viedeň 30.000 dávok vakcín proti COVID-19.

Do polovice mája bude mať Maďarsko podľa Szijjártóa dostatok očkovacích látok, aby zaistilo vakcináciu všetkých svojich obyvateľov.

Minister opätovne kritizoval Európsku komisiu. Česko sa pre “chybné zaobstarávanie vakcín dostalo do ťažkej situácie”, uviedol. Maďarsko v správnom čase nakúpilo väčšie množstvo vakcín z východu a miera zaočkovanosti v krajine je tak podľa počtu obyvateľov v rámci EÚ na vrchných priečkach, dodal.

Členské krajiny EÚ vo štvrtok nedospeli k jednotnému rozhodnutiu okolo rozdelenia vakcín. Rakúsko, Česko a Slovinsko odmietli kompromisný návrh, podľa ktorého by sa časť z desiatich miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech prerozdelilo v prospech štátov, ktoré majú nedostatok očkovaných látok – Bulharska, Estónska, Chorvátska, Lotyšska a Slovenska.

Desať miliónov dávok tak bude rozdelených na základe počtu obyvateľov jednotlivých štátov Únie. Zvyšných 24 krajín sa však podľa diplomatov dohodlo na darcovskom programe, v rámci ktorého sa vzdajú 2,85 milióna dávok, ktoré prerozdelia v prospech piatich krajín s nedostatkom očkovaných látok.

V sobotu potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 8637 ľuďom a pribudlo 242 obetí ochorenia COVID-19. Od vypuknutia pandémie evidujú 679.413 infikovaných a 21.504 úmrtí. Aktuálne je nakazených 242.308 osôb.

Hospitalizovaných je 11.383 pacientov, z ktorých je na umelú pľúcnu ventiláciu napojených 1437. Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je 2.235.731 ľudí, z ktorých 891.002 dostalo už aj druhú dávku.

- Reklama -