Rusko hlási vyše 9-tisíc nových prípadov COVID-19

0
Moskva, ilustračné foto (Autor: TASR)

Za posledných 24 hodín potvrdili v Rusku 384 úmrtí spojených s koronavírusovou nákazou, čo je o niečo menej než predošlý deň, keď bolo úmrtí 400.

Celkový počet smrteľných prípadov tejto infekcie od začiatku pandémie stúpol v Ruskej federácii na 100.017. Podľa agentúry TASS to v sobotu oznámilo celoštátne protiepidemické krízové centrum.

Počet prípadov infekcie SARS-CoV-2 vzrástol za posledných 24 hodín o 9021 a dosiahol tak v celom Rusku celkové číslo 4.572.077.

Aktuálny relatívny denný nárast prípadov činí 0,2 percenta, spresňuje krízové stredisko.

Ruský prezident Vladimir Putin koncom minulého týždňa vyjadril presvedčenie, že jeho krajina by mohla do konca leta voči koronavírusu SARS-CoV-2 dosiahnuť kolektívnu imunitu a uvoľniť tak pandemické opatrenia.

“Na to, aby k tomu došlo, je potrebné, aby vakcínu dostalo okolo 70 percent dospelého obyvateľstva,” povedal v nedeľu Putin v rozhovore pre televíznu stanicu Rossija 1.

Šéf Kremľa obyvateľom odporučil, aby “počúvali odborníkov”, podľa ktorých môžu byť opatrenia uvoľnené po získaní kolektívnej imunity.

Rusko by podľa prezidentových slov mohlo túto imunitu dosiahnuť do konca leta v prípade, ak bude hromadné očkovanie pokračovať rovnakým tempom ako doteraz.

Rusko s očkovaním začalo v januári tohto roka. Viac ako šesť miliónov obyvateľov už dostalo aspoň jednu dávku a viac ako štyri milióny sú už zaočkované oboma dávkami.

V krajine zatiaľ zaregistrovali tri vakcíny proti ochoreniu COVID-19, pripomína TASS. Sú to očkovacie látky Sputnik V, EpiVacCorona a CoviVac.

- Reklama -