Briti skúmali prípady vzniku zrazenín po očkovaní AstraZenecou. Tu sú výsledky

0

Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) v sobotu oznámil, že zo skupiny 30 ľudí zaočkovaných proti koronavírusu vakcínou od firmy AstraZeneca, ktorí zdravotným úradom nahlásili vznik krvných zrazenín, zomreli siedmi.

MHRA vo svojom vyhlásení zo soboty špecifikoval, že spomínaných 30 hlásení o výskyte trombóz, ktoré nahlásili lekári alebo verejnosť prostredníctvom vládnej webovej stránky, prišlo po podaní 18,1 milióna dávok vakcíny v Británii.

Vo väčšine prípadov – 22 – šlo o trombózu mozgových žilových dutín – zriedkavý stav, keď sa v mozgu vytvorí krvná zrazenina. V ďalších ôsmich prípadoch sa u ľudí objavili trombózy a mali nízku hladinu krvných doštičiek, ktoré napomáhajú zrážanie krvi.

“Pokračujeme v dôslednom preverovaní týchto hlásení,” uviedla riaditeľa MHRA June Raineová vo svojom vyhlásení.  

MHRA spresnil, že nateraz neboli hlásené žiadne krvné zrazeniny po podaní vakcíny Pfizer/BioNTech.

Na webe MHRA sa uvádza, že na základe aktuálnych údajov prínosy vakcín proti COVID-19 “naďalej prevažujú nad akýmikoľvek rizikami”.

Očakáva sa, že Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá rovnako ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým vyhlásila vakcínu AstraZeneca za bezpečnú, oznámi aktualizované odporúčania týkajúce sa tejto záležitosti 7. apríla.

Túto stredu EMA opäť uviedla, že je presvedčená o bezpečnosti vakcíny AstraZeneca – jej odborníci totiž nezistili žiadne konkrétne rizikové faktory pre jej podanie, ako je vek, pohlavie alebo anamnéza.

Najnovšia správa MHRA sa objavila po tom, ako niekoľko európskych krajín pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZeneca pre možnú súvislosť medzi očkovaním a vznikom krvných zrazenín u zaočkovaných.

Po piatich nových prípadoch vzniku krvných zrazenín u žien, z ktorých jedna zomrela, Holandsko v piatok zastavilo podávanie vakcíny AstraZeneca osobám mladším ako 60 rokov.

Podobné rozhodnutie začiatkom tohto týždňa prijalo aj Nemecko, dodala agentúra AFP.

Spoločnosť AstraZeneca minulý mesiac po amerických testoch účinnosti uviedla, že jej vakcína je na 79 percent účinná pri prevencii choroby a nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín.

Spojené kráľovstvo od začiatku očkovacej kampane podalo viac ako 31 miliónov prvých dávok očkovacích látok Oxford/AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Ľudia si nemôžu vybrať, ktorú z vakcín dostanú.

Spojené kráľovstvo si v júni 2020 objednalo 100 miliónov dávok vakcíny Oxford/AstraZeneca a podporilo aj jej vývoj. V rovnakom roku si objednalo aj 30 miliónov dávok vakcíny Pfizer/BioNTech.

- Reklama -