Drgonec: Už sme tu mali špekulatívne rozhodnutie Ústavného súdu o núdzovom stave…

1
Ján Drgonec (Autor: TASR)

Treba čakať na zverejnenie odôvodnenia rozhodnutia Ústavného súdu SR o predĺžení núdzového stavu, dovtedy je nemožné sa k tomu vyjadriť – hovorí pre ParlamentneListy.sk ústavný právnik Drgonec. Pripúšťa však, že v nedávnej minulosti sa rozhodovalo o ústavnosti núdzového stavu čudne.

V týchto dňoch sa vyskytuje taká všeobecná otázka o možných špekuláciách ústavného súdu pri rozhodovaní o núdzovom stave. Ústavný súd rozhodol, že predĺženie o ďalších 40 dní nebolo protiústavné. Vy si myslíte čo?

Ja nechcem tvrdiť, že aj toto rozhodnutie je špekulatívne, ale rozhodne už takéto rozhodnutia Ústavný súd SR urobil, teda vo vzťahu ku korona vírusu. Ale skutočne neviem, zatiaľ nie je známe odôvodnenie rozhodnutia.

Vy osobne by ste ako pristupovali k takémuto podnetu?

Nedokážem dať odpoveď, lebo je dôležité ako bol postavený návrh, ktorý išiel na ústavný súd. Ten nikto nepozná, asi okrem generálneho prokurátora. Ale – kvalita podania istým spôsobom predurčuje rozhodnutie. O väčšine tých istých vecí, o ktorých sa rozhoduje, sa dá povedať aj áno, ale dá sa povedať aj nie. Ide o to, čo sa navrhuje. Ale, aby som veľmi nečistil cestu Ústavnému súdu SR, keď v októbri 2020 rozhodovali o ústavnosti núdzového stavu, alebo teda rozhodnutia o vyhlásení núdzového stavu, tak išli ďaleko za rámec návrhu. Vlastne si dali vlastný návrh, na ktorý urobili odpoveď. Ústavný súd si vtedy sám dal otázky, aj odpovede a rozhodnutia boli o tom, čo chcel počuť Ústavný súd a nie navrhovateľ. Nechcem tvrdiť, že to urobili aj teraz, ale keď to urobili raz, mohli to urobiť aj druhý raz, aj tri stý raz.

Boli ste sudcom Ústavného súdu. Ako pozorovateľovi dnešnej situácie, bolo to vyhlásenie núdzového stavu v súlade s ústavou, alebo nie?

Vláda mala vysvetliť Národnej rade, prečo je nevyhnutne potrebné pokračovať v núdzovom stave. Poznám nejaké argumenty. To, čo som počul, nebolo dostatočné, ale neviem, čo k tomu vláda ešte pridala alebo nepridala. Treba počkať určite na to zdôvodnenie.

- Reklama -

1 komentár

  1. Vlada pridala,ze nas z vysoka Je…e. Ma svoje Ksefty a Rabuje sa dalej. Strach z Protestov je Obrovsky. Fico,pellegrini je Odpad. Ale NAROD Vas vynesie v ZUBOCH. BANKROT statu si NEDAME. Politicke Kurvy nech si ZRIADIA na Ojeb BORDEL Nie Parlament.

Comments are closed.