Británia: Na univerzite aj napriek kritike odhalili sochu Grety Thunbergovej

0
Socha švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorú odhalili pred Winchesterskou univerzitou. (Foto: TASR/AP)

Sochu švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej v životnej veľkosti vztýčili na pôde Winchesterskej univerzity v anglickom grófstve Hampshire – aj napriek kritike zo strany organizácií študentov a zamestnancov. Informovala o tom v stredu stanica Sky News.

Oponenti kritizovali načasovanie odhalenia bronzovej sochy Thunbergovej v hodnote takmer 24.000 libier (približne 28.000 eur), ktorú opísali ako “projekt márnivosti”. Žiadali, aby univerzita tento projekt odložila, keďže roky čelila úsporným opatreniam a škrtom v rozpočte.

Univerzita vyčlenila finančné prostriedky na vznik sochy v roku 2019, no odvtedy musela v dôsledku pandémie prepustiť niekoľkých zamestnancov a zrušiť viaceré univerzitné služby.

Foto: TASR/AP

“Študenti sú nahnevaní a frustrovaní. Mali by sme mať možnosť vidieť, ako sa ich peniaze používajú,” povedala minulý týždeň pre Sky News Megan Ballová, predsedníčka študentskej organizácie na Winchesterskej univerzite. Dodala, že Thunbergová je “skvelým vzorom pre všetkých, keďže sa nahlas a s hrdosťou vyjadruje o dôležitých globálnych problémoch”.

Organizácia študentov však sochu nepodporuje, pretože dané financie sa mohli využiť inak, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Foto: TASR/AP

Prorektor Winchesterskej univerzity Joy Carter podľa BBC zdôraznil, že na vznik diela neboli presmerované žiadne z financií určených na podporu študentov. Univerzita chcela týmto dielom poukázať na svoj záväzok bojovať proti klimatickej zmene a stavu ekologickej núdze.

Greta Thunbergová inšpirovala ľudí po celom svete a podnietila vlnu študentských protestov s heslom Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť) vyzývajúcich na rázne kroky v oblasti klimatickej zmeny.

- Reklama -