USA nariadili časti svojich diplomatov opustiť Mjanmarsko

0
Mjanmarskí vojaci kráčajú smerom k protivládnym demonštrantom počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún. (Foto: TASR/AP)

Ministerstvo zahraničných vecí USA nariadilo v utorok časti amerických diplomatov v Mjanmarsku, aby aj s rodinami opustili krajinu. Zostane tam len nevyhnutný diplomatický personál. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Rezort v krátkom vyhlásení uviedol, že vyžaduje, aby zamestnanci vlády USA, ktorí nie sú nevyhnutní, a ich rodiny opustili krajinu. Podľa predchádzajúcich pokynov zo 14. februára ju mohli opustiť dobrovoľne, čo už teraz neplatí.

Ministerstvo zopakovalo aj predchádzajúce varovanie pre Američanov, aby necestovali do Mjanmarska. Podľa rezortu tamojšia “armáda zadržala a zosadila zvolených vládnych predstaviteľov… Konajú sa protesty a demonštrácie proti vojenskej vláde a očakáva sa, že budú pokračovať”.

Protivládni demonštranti stoja za barikádou a horiacou pneumatikou. (Foto: TASR/AP)

Od prevratu z 1. februára, pri ktorom mjanmarská armáda zosadila zvolenú vládu de facto premiérky Aun Schan Su Ťij, si brutálne zásahy mjanmarskej junty proti pouličným protestom vyžiadali životy viac ako 500 ľudí, uviedla v utorok miestna monitorovacia skupina.

Po tom, čo Británia vyzvala na zvolanie mimoriadneho zasadnutia, sa Bezpečnostná rada OSN stretne v stredu, aby prediskutovala situáciu v Mjanmarsku.

Francúzsko odsúdilo násilnosti v Mjanmarsku a Čína sa v pondelok pridala k medzinárodnému spoločenstvu a vyzvala na zdržanlivosť všetkých strán. Kremeľ deklaroval, že je veľmi znepokojený nárastom počtu civilných obetí, ale priznal, že buduje väzby s vojenskými úradmi. USA, Británia a EÚ v reakcii na štátny prevrat a zásahy proti demonštrantom uvalili na mjanmarskú juntu sankcie, ale ani tento diplomatický tlak zatiaľ generálov nepresvedčil, aby ustúpili.

- Reklama -