EÚ: Správa WHO o pôvode koronavírusu je len prvý krok

0
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Foto: TASR/AP)

Európska únia v utorok správu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode ochorenia COVID-19 označila za “užitočný prvý krok”. Na to, aby sme pochopili, ako sa vírus začal šíriť a ako sa preniesol na človeka, je potrebné viac práce, uviedla EÚ vo vyhlásení.

WHO v utorok zverejnila správu medzinárodného tímu expertov, ktorí v Číne vyšetrovali pôvod koronavírusu SARS-CoV-2, pripomína agentúra AFP.

“Doteraz vykonanú prácu a dnes zverejnenú správu považujeme za užitočný prvý krok,” uvádza sa vo vyhlásení EÚ. Únia však takisto vyjadrila ľútosť v súvislosti s posunom príchodu expertov do Číny a obmedzený prístup k vzorkám a údajom v počiatočnej fáze vyšetrovania.

Členské krajiny EÚ tiež zdôraznili potrebu ďalšej práce na skúmaní pôvodu vírusu a toho, ako sa preniesol na ľudí.

EÚ vo vyhlásení “všetky relevantné úrady” vyzvala, aby v ďalších stupňoch vyšetrovania pomohli.

Odborníci, ktorí v čínskom meste Wu-chan počas januára a februára skúmali pôvod ochorenia COVID-19, vo svojej správe uviedli, že koronavírus sa pravdepodobne preniesol zo zvierat na človeka. Zároveň označili za “mimoriadne nepravdepodobnú” teóriu, že koronavírus unikol z wuchanského virologického laboratória.

Prvý prípad ochorenia COVID-19 bol hlásený v stredočínskom meste Wu-chan v decembri 2019. Medzinárodné vyšetrovanie v tomto meste, ktoré cieľom bolo odhaliť pôvodný zdroj nákazy, sa začalo až v januári 2021.

- Reklama -