Ak prezidentka vymenuje Matoviča za ministra, Smer to bude riešiť s celou Európou

1
Robert Fico, predseda strany Smer-SD. Foto: TASR

 Ak prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje Igora Matoviča za ministra financií, Smer-SD sa obráti listom na ministrov financií členských krajín EÚ, osobitne na ministrov krajín eurozóny. Smer-SD tvrdí, že Matovič nemôže byť ministrom z “vážnych etických, morálnych a právnych dôvodov”. Ešte v pondelok (29. 3.) vyzvala strana prezidentku, aby zvážila vymenovanie Matoviča.

Ak Čaputová vymenuje Matoviča za ministra, zabezpečuje tým podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica ďalší chaos a nestabilitu v krajine. Hrozí tiež podľa neho medzinárodná blamáž. Skonštatoval, že Smer-SD chce v liste informovať ministrov o tom, že Matovič bol usvedčený z plagiátorstva a neprejavil žiadnu ľútosť. Upozorniť tiež chcú na to, ako v minulosti skryl účtovníctvo svojej firmy.

Prezidentka v utorok poverila zostavením novej vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Urobila tak po tom, ako prijala demisiu doterajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a tým aj celej vlády.

K rekonštrukcii kabinetu dochádza po vládnej kríze, ktorú vyvolal nákup vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. Strany SaS a Za ľudí vyzývali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Na demisiu ho vyzvala aj prezidentka.

Matovič v nedeľu (28. 3.) informoval, že pre vyriešenie koaličnej krízy sa na poste premiéra vymení s ministrom financií Hegerom. Ustúpil aj od požiadaviek voči partnerom. Hegera ako designovaného premiéra prijali aj koaliční partneri.

- Reklama -

1 komentár

  1. Smer sa úplne zmatovičovel, týmto klesne tak, že hlbšie to už nemôže. Roky som ficovolič, ale sr.ť do vlastného hniezda je pre mńa už cez čiaru

Comments are closed.