Blokáda Suezského prieplavu skončila, kontajnerovú loď sa podarilo uvoľniť

0
Vlečné plavidlá sprevádzajú nákladnú loď Ever Green, ktorá uviazla na plytčine v Suezskom prieplave pri egyptskom meste Suez 29. marca 2021 po jej uvoľnení. Obrovskú kontajnerovú loď Ever Given, ktorá takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, sa v pondelok podarilo opäť dostať na vodu a smeruje von z kanála. Oznámila to spoločnosť SCA spravujúca Suezský prieplav, informovala agentúra AP. Na videozázname, ktorý zverejnila SCA, je vidieť, ako loď sprevádzali remorkéry, ktoré ju pomohli vyslobodiť, pričom každý z nich radostne zatrúbil. Loď dlhá približne 400 a široká 60 metrov bola od 23. marca priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokovala premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete. Na jej vyslobodenie čakali desiatky lodí na oboch koncoch prieplavu i tých, ktoré už uviazli v systéme kanálov. Suezský prieplav je dôležitým lodným spojením medzi Áziou a Európu. Cez kanál tiež smeruje veľká časť transportu energií z Blízkeho východu do Európy a USA. (Foto: TASR/AP)

Obrovskú kontajnerovú loď Ever Given, ktorá takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, sa v pondelok podarilo opäť dostať na vodu a smeruje von z kanála. Oznámila to spoločnosť SCA spravujúca Suezský prieplav, informovala agentúra AP.

Na videozázname, ktorý zverejnila SCA, je vidieť, ako loď sprevádzali remorkéry, ktoré ju pomohli vyslobodiť, pričom každý z nich radostne zatrúbil.

Šéf SCA Usáma Rabíja obnovenie lodnej dopravy v Suezskom prieplave oznámil vo vyhlásení krátko po tom, čo weby ukázali, že trasa bola ešte raz diagonálne zablokovaná, píše agentúra AFP.

Loď dlhá približne 400 a široká 60 metrov bola od 23. marca priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokovala premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete. Na jej vyslobodenie čakali desiatky lodí na oboch koncoch prieplavu i tých, ktoré už uviazli v systéme kanálov.

Loď s výtlakom 224.000 ton prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine. Majiteľom lode je však japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK.

- Reklama -