Kauza Epstein: Federálne úrady vzniesli voči Maxwellovej nové obvinenia

0
Na archívnej snímke z 5. júna 1991 Ghislaine Maxwellová sa usmieva v britskom Epsome. Ghislaine Maxwellovú, bývalú priateľku už zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina obvinili, že svojmu expriateľovi pomáhala v sexuálnom zneužívaní maloletých. (Foto: TASR/AP)

Americká prokuratúra vzniesla v pondelok dve nové obvinenia voči bývalej priateľke zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina – Ghislaine Maxwellovej, ktorá je obvinená z napomáhania svojmu expriateľovi v sexuálnom zneužívaní maloletých dievčat. Počet obvinení voči nej sa tým zvýšil na osem.

Obvinenie zahŕňa novú maloletú obeť a rozširuje o sedem rokov obdobie, počas ktorého Maxwellová údajne páchala trestnú činnosť, keď napomáhala sexuálnemu zneužívaniu maloletých dievčat Epsteinom.

Maxwellová (59) je teraz obvinená z trestných činov spáchaných v rokoch 1994-2004. Pôvodne bola obvinená z údajných sexuálnych trestných činov spáchaných v rokoch 1994-97.

Maxwellová bola obvinená z obchodovania s ľuďmi vrátane navádzania mladistvých na nelegálne sexuálne aktivity a tiež z krivej prísahy. Maxwellová všetky obvinenia odmieta. Po preukázaní viny jej hrozí až 35-ročné väzenie, informuje AFP.

Finančník Epstein sa v auguste 2019 podľa oficiálnej verzie obesil vo svojej cele; objavili sa však aj špekulácie, že mohol byť zavraždený.

Finančníka zatkli 6. júla 2019 v Teterbore v štáte New Jersey po tom, ako sa vrátil súkromným lietadlom z Paríža. Epstein bol obvinený zo založenia kriminálnej siete, ktorá mu umožňovala pohlavne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat. Najmladšie obete mali v tom čase len 14 rokov.

Na archvnej snímke z 2. júla 2020 americká štátna zástupkyňa Audrey Straussová ukazuje na fotografiu Jeffreya Epsteina a jeho bývalej priateľky Ghislaine Maxwellovej. Americká prokuratúra vzniesla v pondelok 30. marca 2021 dve nové obvinenia voči bývalej priateľke zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina – Ghislaine Maxwellovej, ktorá je obvinená z napomáhania svojmu expriateľovi v sexuálnom zneužívaní maloletých dievčat. Počet obvinení voči nej sa tým zvýšil na osem. (Foto: TASR/AP)

Podľa prokuratúry Epstein v rokoch 2002–2005 platil maloletým dievčatám za masáže a následne ich vo svojich domoch na Floride a v New Yorku pohlavne zneužíval. Epstein všetky obvinenia popieral a žiadal o prepustenie na kauciu, čo mu bolo zamietnuté. V prípade uznania viny mu hrozilo 45 rokov väzenia.

Tento známy finančník mal väzby na vysokopostavených predstaviteľov Spojených štátov vrátane súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa a bývalého prezidenta Billa Clintona.

- Reklama -