Exriaditeľ SIS Pčolinský bude stíhaný väzobne

0
Vladimír Pčolinský, bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (Foto: TASR)

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR v pondelok na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Exriaditeľ SIS, ktorý mal prijať úplatok, aby tajná služba nesledovala podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára, bude stíhaný z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. “Senát 2T na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Vladimíra Pčolinského proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zo 14. marca rozhodol tak, že napadnuté uznesenie zrušil a sám rozhodol o vzatí obvineného do väzby z dôvodu podľa paragrafu 71 odseku 1 písmena b Trestného poriadku,” uviedla hovorkyňa.

NS SR na rozdiel od rozhodnutia prvostupňového súdu nezistil dôvody preventívnej väzby. Zároveň odvolací súd rozhodol o zamietnutí žiadosti obvineného o nahradenie väzby prevzatím záruky za ďalšie správanie obvineného dôveryhodnými osobami, písomným sľubom, dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj peňažnou zárukou.

“Rešpektujem rozhodnutie NS SR,” zareagovala Pčolinského obhajkyňa Eva Mišíková. Advokátka uvítala, že odvolací súd vypustil, respektíve nezistil dôvod preventívnej väzby, teda, že by mohol obvinený pokračovať v trestnej činnosti. Bližšie sa k rozhodnutiu NS SR vyjadriť zatiaľ nemôže, keďže nemá k dispozícii jeho písomné zdôvodnenie.

Vladimír Pčolinský, ako riaditeľ Slovenskej informačnej služby. Foto: TASR

Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci NAKA 11. marca v skorých ranných hodinách. Obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia – kajúcnici.

V deň rozhodovania o jeho väzobnom stíhaní na ŠTS sa vzdal funkcie riaditeľa SIS. Jeho odstúpenie prijala ako vláda, tak aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Reklama -