Kollár: Verím, že núdzový stav sa predlžoval naposledy

0
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) by uprednostnil vyhlásenie núdzového stavu len pre zdravotníctvo, pripustil však jeho potrebu počas Veľkej noci. Vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu v nemocniciach v súvislosti s ochorením COVID-19 verí, že to bude posledné predlžovanie. Expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) pripomenul, že núdzovým stavom sa zaoberá Ústavný súd SR a po jeho rozhodnutí k schvaľovaniu v pléne možno nedôjde. Iniciovať chcel mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery premiérovi, no nemali na to dosť hlasov. Ak by k takému hlasovaniu došlo, Sme rodina by ako koaličná strana podporilo premiéra. Ak sa však vládna kríza nevyrieši, hnutie podľa slov Kollára príde s návrhom samo.

 “Ja by som bol najradšej, keby sa núdzový stav týkal len zdravotníctva a nemocníc, ničoho iného,” vyhlásil Kollár. Argumentuje potrebou obstarávania ochranných pomôcok a situáciou v nemocniciach. Zavrieť reštaurácie či kiná sa dá podľa neho aj bez núdzového stavu. “Pevne verím, že toto bude posledné predlžovanie núdzového stavu, ak to v tomto parlamente teraz prejde,” dodal s tým, že Sme rodina to zrejme podporí a čakajú ešte vyjadrenie SaS. Ocenil by umožnenie aspoň individuálnej pastoračnej činnosti počas sviatkov.

Pellegrini kritizuje odôvodnenie predlžovania núdzového stavu, považuje ho za slabé. Poukázal na vyjadrenia, že vláda potrebuje núdzový stav len preto, lebo sa bojí protestov. To Kollár odmietol. Napriek tomu Pellegrini vyzval ľudí, aby boli ešte počas veľkonočných sviatkov opatrní a chránili si zdravie.

V súvislosti s hlasovaním o dôvere premiérovi Pellegrini vysvetlil, že Smer-SD to počas týždňa nevidel reálne a štyria nezaradení poslanci okolo Jána Podmanického a Tomáša Tarabu by nehlasovali za, pokiaľ s tým nie sú spojené predčasné voľby. “Tým pádom by sme boli osamotení s 11 poslancami,” hovorí. Bol by rád, keby niektorá koaličná strana predložila návrh na skrátenie volebného obdobia NR SR.

“Keď sa rozhodneme, že tento cirkus bude pokračovať ďalej (vládna kríza, pozn. TASR), my si tiež uvedomujeme našu mieru zodpovednosti voči občanom a nebudeme to ďalej podporovať. My sami potom prídeme do parlamentu s návrhom zákona o skrátení volebného obdobia,” reagoval Kollár.

- Reklama -