Ľudia v Británii protestovali. V Manchestri zatkli 18 osôb

0
Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

Vo viacerých mestách v Anglicku sa v sobotu konali protesty voči návrhu zákona, ktorý má polícii udeliť väčšie právomoci pri zasahovaní proti demonštrantom. Informovala o tom v nedeľu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Polícia v Manchestri zatkla 18 ľudí po tom, ako skupina demonštrantov zablokovala trať električiek v meste.

Polícia zhromaždenie v Manchestri označila za “prevažne nenásilné”. Demonštranti sediaci na koľajniciach električky však podľa nej spôsobili “výrazné narušenie” verejného poriadku.

Policajti podľa svojich slov narušiteľov viackrát slovne upozornili predtým, ako zatkli 18 osôb.

Protesty sa konali aj v ďalších mestách v Anglicku vrátane Bath, Nottinghamu a Sheffieldu.

Stovky ľudí sa zhromaždili pred hlavným sídlom polície v meste Brighton a približne 100 osôb sa zišlo pred policajnou stanicou v Cambridge.

Veľké zhromaždenia sú v krajine v súčasnosti zakázané z dôvodu opatrení zavedených na zabránenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 a ľuďom, ktorí nariadenia porušia, hrozia pokuty, pripomína BBC.

Britský premiér Boris Johnson v sobotu odsúdil nepokoje, ktoré vypukli na proteste v meste Bristol na juhozápade Anglicka. Približne tisíc ľudí tam v piatok večer opätovne protestovalo proti návrhu zákona.

Ten zahŕňa aj zmeny v oblasti právomocí polície počas protestov. Tá bude okrem iného môcť určiť čas začiatku a konca protestov a takisto určiť obmedzenia v súvislosti s hlukom, uviedla BBC.

Cieľom návrhu je okrem iného zabrániť ľuďom zaberať verejné priestranstvá, vešať sa na mosty, prilepiť sa k oknám budov alebo využívať ďalšie postupy s cieľom pritiahnuť pozornosť.

- Reklama -