V Česku za sobotu potvrdili pokles nových prípadov nákazy koronavírusom

0
Záchranári v špeciálnych ochranných odevoch pomáhajú pri prevoze pacienta s ochorením COVID-19 z preplnenej nemocnice v meste Česká Lípa na severozápade Českej republiky vo štvrtok 18. marca 2021.(Foto: TASR/AP)

V Česku v sobotu laboratóriá potvrdili 3955 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je pokles o 1500 oproti minulého týždňu. Vyplýva to z nedeľňajších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

 V krajine sa mierne zvýšilo reprodukčné číslo naznačujúce šírenie nákazy, ktoré je aktuálne na hodnote 0,8. Sobotňajšia hodnota 0,79 bola najnižšia od 18. januára, uviedol server Novinky.cz.

Rizikové skóre českého protiepidemického systému PES v nedeľu stúplo o tri body na 59 zo 100 možných. Zodpovedá to tretiemu z piatich stupňov pohotovosti na základe PES, ktorý chce vláda ešte pred Veľkou nocou upraviť, aby nastavené opatrenia zohľadňovali šírenie nákazlivejších variantov koronavírusu.

K nedeľňajšiemu ránu bolo v českých nemocniciach hospitalizovaných s covidom 7337 ľudí, čo je najmenej od konca februára. Vo vážnom stave bolo 1800 pacientov, čo je menej ako v predošlých dňoch.

Za sobotu tiež v Česku hlásili podľa predbežných údajov úmrtie 38 ľudí testovaných pozitívne na koronavírus SARS-CoV-2. Za piatok ukazujú aktualizované údaje 111 obetí. Celkový počet úmrtí v krajine dosiahol 25.874.

Počas soboty v ČR podali 12.005 dávok vakcín proti covidu. Jednou dávkou už zaočkovali viac ako 1,5 milióna českých občanov, dve dávky dostalo vyše 400.000 ľudí.

- Reklama -