Heger: O očkovanie chronicky chorých pacientov sa snažíme

0
podpredseda vlády SR, minister financií SR a zastupujúci minister zdravotníctva SR Eduard Heger (OĽANO) a členovia Konzília (Foto: TASR)

 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR intenzívne pracuje na tom, aby okrem ľudí, ktorým to vek umožňuje, boli paralelne očkovaní proti ochoreniu COVID-19 aj chronicky chorí pacienti. Na otázku tak v piatok reagoval minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený vedením rezortu.

“Myslím si, že aj samotní chronickí pacienti zaznamenávajú, že sú pozývaní vo vyššej miere práve do očkovacích centier,” uviedol s tým, že na rezorte majú rozdelené, ktoré diagnózy majú väčšiu prioritu. Počet takýchto ľudí sa podľa neho stále zvyšuje.

Podľa štatistík webu korona.gov.sk bolo k piatku zaočkovaných celkovo 853.069 ľudí, z toho druhú dávku vakcíny dostalo už 253.635 ľudí. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií je tak prvou dávkou zaočkovaných viac ako 13.507 ľudí na 100.000 obyvateľov a druhou dávkou viac ako 5715 osôb na 100.000 obyvateľov.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová uviedla, že už zaregistrovali prvé pozitívne reakcie a onkologických pacientov začali pozývať do vakcinačných centier. Podľa jej slov začali s rezortom komunikovať aj zdravotné poisťovne.

“Zdravotné poisťovne majú databázu svojich pacientov. Vedia, ktorí sú onkologickí pacienti. Takže verím, že postupne tak, ako je stanovené, podľa závažnosti jednotlivých tipov ochorení, budú pozývaní pacienti na očkovanie. Zároveň by sme uvítali, ak by tomu boli naklonené aj nemocnice, kde majú očkovacie centrá, aby týchto rizikových pacientov očkovali,” povedala s tým, že práve v nemocniciach môžu v prípade výskytu nežiaducich účinkov takejto osobe podať lekársku starostlivosť.

- Reklama -