Kremeľ poprel, že Rusko a Čína využívajú vakcíny ako nástroje vplyvu

0
ruský prezident Vladimir Putin (Foto: TASR/AP)

Kremeľ v piatok poprel tvrdenia, že Rusko a Čína využívajú svoje vakcíny proti ochoreniu COVID-19 ako nástroje na získanie geopolitického vplyvu, informovala agentúra AFP.

“Absolútne nesúhlasíme s tým, že Rusko a Čína vedú akúkoľvek vojnu, a takisto absolútne nesúhlasíme s tým, že Rusko a Čína využívajú pandémiu koronavírusu a problematiku vakcíny ako nástroje vplyvu,” uviedol vo vyhlásení hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Krajiny podľa AFP reagovali na obvinenia, že svoje vakcíny využívajú na získanie vplyvu v zahraničí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron predtým v piatok tvrdil, že jeho krajina čelí “novému druhu svetovej vojny”. V tejto súvislosti poukázal na Čínu a Rusko, ktoré vakcíny využívajú na získanie “vplyvu”.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v piatok Čínu a Rusko takisto obvinil, že svoje vakcíny využívajú na získanie vplyvu v zahraničí predtým, ako ukončili očkovanie svojich vlastných obyvateľov.

Európska agentúra pre lieky (EMA) začala tento mesiac proces predbežného posudzovania ruskej očkovacej látky Sputnik V s cieľom posúdiť, či je možné povoliť jej používanie v Európskej únii, pripomína AFP. Výrobcovia tejto vakcíny uviedli, že ich očkovacia látka už bola zaregistrovaná v 55 krajinách sveta.

Nemecká vláda v piatok oznámila, že v prípade schválenie Sputnika V agentúrou EMA je otvorená používaniu tejto vakcíny.

“Pokiaľ ide o ruskú vakcínu, už nejaký čas zastávam názor, že by sme mali používať akúkoľvek vakcínu, ktorú schváli európsky regulačný úrad,” povedala minulý piatok (19. marca) nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

- Reklama -