Pfizer začal testovať vakcínu u detí do 11 rokov

0
Pfizer/BionTech (Foto: TASR/AP)

Americká spoločnosť Pfizer vo štvrtok oznámila, že začala testovať vakcínu proti koronavírusu u detí vo veku do 11 rokov. Podľa firmy ide o prvý náznak ďalšej etapy globálnej očkovacej kampane, píše agentúra AFP.

“Spolu s naším nemeckým partnerom – firmou BioNTech – sme zaočkovali prvé zdravé deti v rámci trojfázovej štúdie s cieľom ďalej hodnotiť bezpečnosť, znášanlivosť a schopnosť vyvolať bunkovú imunitnú odpoveď našej vakcíny,” uviedla spoločnosť.

Podľa agentúry Reuters firma testuje tri rôzne úrovne dávkovania vakcíny pre použitie v tejto vekovej skupine. Počiatočných fáz testovania sa zúčastní 144 detí. V neskoršej fáze sa má tento počet zvýšiť na 4,500.

Spoločnosť už testuje svoju očkovaciu látku u detí vo veku od 12 do 15 rokov. V Spojených štátoch sa ňou môžu očkovať ľudia starší ako 16 rokov.  

Americké zdravotnícke orgány tvrdia, že v porovnaní s dospelými sa novým koronavírusom nakazilo menej detí. Väčšina z nich však mala mierne alebo žiadne symptómy.

Osoby mladšie ako 18 rokov tvoria zhruba pätinu z 330-miliónovej  populácie USA a väčšina odborníkov sa domnieva, že na dosiahnutie kolektívnej imunity bude potrebné pristúpiť aj k očkovaniu detí.

Spoločnosť Pfizer sa tak pripojila ku firmám Moderna a AstraZeneca, ktoré už účinky svojich vakcín u detí testujú.

- Reklama -