VIDEO Prezidentka prijala demisiu Gröhlinga a Korčoka

0
Demisia ministrov Korčoka a Gröhlinga (Foto: facebook Zuzany Čaputovej)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok demisiu ministrov školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Rezort školstva má dočasne viesť minister financií Eduard Heger (OĽANO) a rezort diplomacie zas minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Gröhling a Korčok oznámili svoju demisiu v stredu (24. 3.). Nasledovali tak predsedu SaS Richarda Sulíka. Ten podal demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, medzi nimi aj odchod Sulíka z vlády. SaS už skôr dala premiérovi do stredy ultimátum na odchod z funkcie. Hrozí odchodom z koalície.

Demisiu už podali ministri zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a práce Milan Krajniak (Sme rodina). Odišla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, odchod nevylúčila vicepremiérka Veronika Remišová (obe Za ľudí).

Matovičova vláda je v kríze, prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. SaS a Za ľudí vyzvali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Liberáli chcú aj úplný odchod Matoviča z vlády. Koaličné strany naďalej hovoria o zachovaní štvorkoalície. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Koaličné strany však predčasné voľby odmietajú. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra na demisiu.

- Reklama -