Haulík: S Matovičom či bez neho, riadenie štátu je nad sily tejto koalície

2
Pavel Haulík, sociológ (Autor: TASR)

Nevidí to dobre! Sociológ Pavel Haulík varuje, že nech dopadnú rošády vo vládnej koalícii akokoľvek, aj tak budú konflikty. S Matovičom, či bez Matoviča, riadenie štátu je nad sily týchto politických zoskupení – vyhlásil Haulík pre ParlamentneListy.sk.

Kým celá Európa rieši covid-19 a znižuje dopady pandémie vo všetkých sférach, na Slovensku riešime koaličnú krízu, vo vláde chýba už skoro polovica ministrov, parlament nerokuje, aké vidíte riešenie a hlavne kedy?

Toto proste nie je zloženie, ktoré je schopné fungovať ako stabilná vláda. Tie zámery, ktoré mali sú síce pekné, ale realizácia je oveľa ťažšia ako si predstavovali. Či to skončí teraz, alebo o mesiac, alebo o rok, skôr či neskôr tam ku konfliktom tohto typu opäť dôjde. Je to dané tým, ako vyzerajú tie subjekty, ktoré si ľudia zvolili do parlamentu.

Keď dôjde k rekonštrukcii vlády, bude podľa vás štvorkoalícia alebo trojkoalícia? S Igorom Matovičom, či bez neho?

Ono sa to teraz vykladá ako problém Matoviča. Lenže v skutočnosti Matovič nie je príčina, on je dôsledok. Nech urobia s Matovičom čokoľvek, alebo on s nimi, bude to pokračovať rovnako, pretože to nie sú subjekty zrelé na ovládanie štátu. To je proste nad ich sily.

Hovorí sa, že každý má nejaký strop a ďalej nevyskočí. Toto je ten prípad?

Samozrejme. Úplne najpodstatnejšie by bolo, keby si ich voliči uvedomili, že volili zle. Ale to, bohužiaľ, je príliš nepravdepodobné. Nie sú podstatné detaily. Podstatné je, že toto zoskupenie nie je schopné vládnuť. Je jedno, či ten s tým, alebo proti tomu, ono je to celé zlé. A lepšie to nebude, nech budú s tými šachovými figúrkami alebo škatuľami, akokoľvek hýbať.

Predčasné voľby?

Skôr či neskôr tým voľbám môže dôjsť, pretože toto nemôže fungovať. Jednoducho, nemôže.

V čom spočíva podľa vás tá nezrelosť politických strán, o ktorej ste sa zmienili?

Fungovanie štátu, fungovanie parlamentu, fungovanie politických strán je niečo iné ako fungovanie eseročiek, akými sú vlastne všetky tie vládne strany.

To je to, na čo upozorňujete dlhodobo, že toto nie sú štandardné politické strany, ale eseročky a preto sa ani nesprávajú štandardne politicky a ani ich vzťahy nie sú štandardné…

Áno. To môže fungovať chvíľu v ekonomike, nájdu si svoje miestečko, zažijú svojich 5 minút slávy a potom sa zbalia. Ale to nemôže fungovať pri spravovaní štátu, tu sa nemôžu zbaliť a odísť. Navyše, keď si ich zoberiete jedného po druhom, oni sú z ekonomického pohľadu vlastne živnostníci. To nie je ako veľké firmy, ktoré sú zvyknuté na deľbu kompetencií, deľbu zodpovednosti, skrátka, delegovanie moci. Takáto malá eseročka alebo živnosť je o tom, že ten majiteľ si to všetko stráži, na všetko vidí, každému pozerá na prsty, o všetkom rozhoduje sám. Ale to v tomto rozmere, v rozmere štátu, ktorý treba spravovať a riadiť, to nemôže fungovať.

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

  1. Fico by to riadil perfektne, ako každý právnik, ktorý je od prírody pragmatickým človekom. Štát o veľkosti väčšieho mesta môže riadiť 10 ľudí.

Comments are closed.