OĽANO vyzýva SaS, aby nerozbíjala vládu

0
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (vpravo) prichádza na 86. rokovanie vlády 24. marca 2021 v Bratislave. (Foto: TASR)

Hnutie OĽANO neukončuje rozhovory o rekonštrukcii vlády na pôdoryse štvorkoalície. Vyzýva však predstaviteľov SaS, aby nerozbíjali vládu SR a nekládli stále nové verejné ultimatívne požiadavky. Hnutie to vyhlásilo v stanovisku, ktoré poskytol jeho hovorca Matúš Bystriansky.

“Predstavitelia hnutia OĽANO pokračovali počas včerajšieho dňa (23. 3.) v rokovaniach s predstaviteľmi strany SaS o rekonštrukcii vlády, ktorá vzišla zo štvorkoalície. Predseda strany SaS Richard Sulík na rokovaní zadefinoval ako kľúčovú a zásadnú požiadavku strany SaS, aby sa on osobne stal ministrom hospodárstva v zrekonštruovanej vláde v prípade, že členom vlády bude aj Igor Matovič,” ozrejmilo hnutie.

OĽANO považuje SaS za demokratov, ktorí napriek osobným rozporom nakoniec uprednostnia záväzok voči svojim voličom. Podčiarklo, že žiaden osobný záujem o kreslo ministra nemôže stáť nad záujmom ľudí.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. SaS a Za ľudí vyzvali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Liberáli hovoria aj o úplnom odchode Matoviča z vlády. Premiér avizoval ochotu odstúpiť za určitých podmienok, ale pripustil zotrvanie vo vláde ako jej člen. Ministri za SaS už podali demisie, odstúpila ministerka Mária Kolíková, odchod nevylúčila vicepremiérka Veronika Remišová (obe Za ľudí).

Koaličné strany naďalej hovoria o zachovaní štvorkoalície. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Koaličné strany však predčasné voľby odmietajú. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra na demisiu.

- Reklama -