USA: Úrady nelegálnych migrantov varovali, aby nechodili k hraniciam

0
koordinátorka americkej vlády pre oblasť južných hraníc Roberta Jacobsonová počas tlačovej konferencie v Bielom dome vo Washingtone. Jacobsonová v utorok 23. marca 2021 nelegálnych migrantov varovala pred nebezpečenstvom, ktoré im hrozí v prípade príchodu na hranice Mexika s USA. Na základe údajov Úradu colnej a hraničnej ochrany (CBP) americké úrady vo februári zadržali 100.000 ľudí, ktorí sa pokúšali nezákonne dostať do krajiny. (Foto: TASR/AP)

Koordinátorka americkej vlády pre oblasť južných hraníc Roberta Jacobsonová v utorok nelegálnych migrantov varovala pred nebezpečenstvom, ktoré im hrozí v prípade príchodu na hranice Mexika s USA. Informovala o tom agentúra AFP.

“Nechoďte k hraniciam. Hranice sú uzavreté. Osobám, ktoré sa chcú do USA dostať nečestným spôsobom, hrozí, že sa stanú obeťami zločinov a obchodovania s ľuďmi,” uviedla Jacobsonová.

Migranti, ktorí sa dostanú k hraniciam Mexika s USA, podľa jej slov absolvujú “nebezpečnú” cestu, pričom pašerákov ľudí, ktorým títo migranti platia za pomoc, označila za “nebezpečné osoby”. Cestovanie vo veľkých skupinách a pobyt v táboroch takisto zvyšuje riziko šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, dodala.

Jacobsonová v utorok absolvovala stretnutie s mexickým ministrom zahraničných vecí Marcelom Ebrardom. Na rozhovoroch sa zúčastni aj  Juan González, ktorý má v americkej Rade pre národnú bezpečnosť (NSC) na starosti oblasť Latinskej Ameriky. Mexiko a Washington sa dohodli, že budú hľadať spôsob, ako zabezpečiť “organizovanú, legálnu a bezpečnú migráciu”, píše na svojej webovej stránke denník The Washington Post.

Mexiko minulý týždeň sprísnilo postupy voči migrantom, ktorých väčšina pochádza z Hondurasu, Guatemaly a Salvádora. S cieľom zamedziť šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zároveň uzavrelo pozemné hranice pre iné ako nevyhnutné cesty.

Na základe údajov Úradu colnej a hraničnej ochrany (CBP) americké úrady vo februári zadržali 100.000 ľudí, ktorí sa pokúšali nezákonne dostať do krajiny.

- Reklama -