Prezidentka prijala demisiu Kolíkovej, rezort justície dočasne povedie Remišová

0
Na snímke ministerka spravodlivosti SR a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková (Za ľudí) podáva demisiu do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 23. marca 2021. (Foto:TASR)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v utorok popoludní demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Rezort spravodlivosti bude dočasne viesť vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

“Verím, že táto demisia môže prispieť aj k ukončeniu koaličnej krízy s ohľadom aj na požiadavku pána premiéra, ktorá bola vyslovená v nedeľu (21. 3.). Odovzdávam rezort podľa mňa v dobrej kondícii, za rok si myslím, že sme naozaj urobili mnohé, aby sme posunuli ďalej spravodlivosť,” skonštatovala Kolíková. Dodala, že začali robiť kroky pre reformovanie justície, prijali viaceré zákony a rozbehli diskusiu o zmene súdnej mapy.

Rozhodnutie podať demisiu podľa jej slov nebolo ľahké. Verí, že štvorkoalícia je schopná ponúknuť novú vládu, ktorá splní svoje programové vyhlásenie vlády. Zopakovala, že je pripravená sa do rezortu justície vrátiť.

Remišová sa poďakovala Kolíkovej za jej prácu. Skonštatovala, že uplynulý rok v rezorte bol mimoriadne náročný aj vzhľadom na situáciu, v ktorej sa spravodlivosť nachádzala, pričom poukázala na viaceré kauzy a potrebu očisty justície. V súvislosti s koaličnou krízou uviedla, že počas dňa ešte o ďalších krokoch nediskutovali s partnermi.

Kolíková podala demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z vlády (už odstúpil, pozn. TASR), odstúpenie ministerky spravodlivosti Kolíkovej i podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS).

Kolíková ešte pred oficiálnym podaním demisie pripustila, že je pripravená sa na ministerstvo spravodlivosti vrátiť, ak dôjde k rekonštrukcii vlády.

- Reklama -