Pellegrini: Po vláde je nefunkčný aj parlament. Práve sa mal venovať konkrétnej pomoci ľuďom

0
Peter Pellegrini (Hlas-SD) Foto: TASR

Pomoc ľuďom sa pre vládnu krízu odkladá, štát nie je schopný pomôcť občanom len preto, že koaličné strany ani po mesiaci vládnej krízy nie sú schopné dohody. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a expremiér Peter Pellegrini v súvislosti s týždňovým prerušením aktuálnej schôdze parlamentu. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) prerušenie v utorok odôvodnil tým, že nechce, aby sa “cirkus” z vlády presunul do parlamentu.

“Vládna koalícia dnešným rozhodnutím predsedu parlamentu Borisa Kollára o týždennej prestávke v rokovaní parlamentu potvrdila, že priviedla štát do úplného rozvratu. Po znefunkčnení vlády je už nefunkčný aj parlament, hoci práve dnes sa mal venovať konkrétnej pomoci ľuďom,” uviedol Pellegrini.

Šéf parlamentu Kollár podľa slov Pellegriniho otvorene priznal, že chyba je na strane vládnej koalície, ktorá to musí “upratať alebo sa slušne rozísť”. Dodal, že po mesiaci takéhoto “upratovania” bez výsledku je čas pristúpiť k druhej možnosti, a to rozpustiť vládnu koalíciu a vyhlásiť predčasné voľby.

Pripomenul, že parlament mal rozhodovať aj o vládnych návrhoch v skrátenom legislatívnom konaní v súvislosti s pandémiou. Ich súčasťou boli napríklad predĺženie nulovej sadzby na respirátory, jednoduchšie žiadosti o odklad zaplatenia daní aj odškodnenie pre rodinu zdravotníkov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19, či preplácanie liečby v kúpeľoch pacientom, ktorí prekonali ochorenie a majú následky. Poukázal i na presunutie diskusie o klimatickej petícii.

- Reklama -