Rozhorčený doktor Mesík píše do europarlamentu: EMA schváli škodlivý remdesivir za miliardy… a účinný ivermectin má problém, lebo je lacný?

3
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

Európska lieková agentúra (EMA) neodporučila používanie ivermektínu na prevenciu a liečbu choroby COVID-19.  “Len veľmi naivní ľudia môžu stanoviská EMA považovať za výraz odbornosti,” vyhlásil na margo toho pre ParlamentneListy.sk analytik, lekár Juraj Mesík.

Prečo EMA ivermectin neschválila? Dospela totiž k záveru, že dostupné údaje nepodporujú jeho použitie proti chorobe COVID-19 mimo dobre navrhnutých kontrolovaných klinických štúdií. “EMA je tá inštitúcia, ktorá schválila remdesivir na liečbu ochorenia COVID 19 v Európe. Už vtedy bolo známe, že remdesivir nie je účinný a má výrazné nežiadúce účinky. Dnes je so 600 000 mŕtvymi Európska Únia územím s najviac mŕtvymi na covid na celom svete. To nie je náhoda – je to výsledok politík väčšiny európskych vlád,” kritizuje Mesík liekovú agentúru.

Schválenie EMA-ou však otvorilo cestu k rýchlemu nákupu 500 000 jeho balení  Európskou komisiou za viac ako miliardu eur.

Ivermectin má podľa Mesíka jedinú chybu – že je lacný ako piesok. 

Mesík pripravil stanovisko, ktoré posiela poslancom Európskeho parlamentu. Tu je.

Stanovisko k vyhláseniu Európskej liekovej agentúry k použitiu ivermectinu v liečbe a prevencii COVID-19

Európska lieková agentúra (EMA) je odborne sa tváriaca politická inštitúcia. Celá jej 36-členná manažérska rada  (Management Board) pozostáva z politických nominantov členských štátov EU, Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Jej stanoviská odrážajú politické záujmy a nie odbornú expertízu – tá je vo svojej podstate na úrovni odbornosti slovenského, českého či maďarského ministerstva zdravotníctva. Len veľmi naivní ľudia môžu stanoviská EMA považovať za výraz odbornosti.

EMA je tá inštitúcia, ktorá 25. 6. 2020 schválila remdesivir na liečbu ochorenia COVID 19 v Európe. Už vtedy bolo z vedeckej práce Wanga a kol. uverejnenej v The Lancet známe, že remdesivir nie je pri liečbe covidu účinný a má výrazné nežiadúce účinky. Schválenie použitia remdesiviru EMA-ou otvorilo cestu k rýchlemu nákupu 500 000 jeho balení  Európskou komisiou za viac ako miliardu eur.

Dnes je so 600 000 mŕtvymi Európska Únia územím s najviac mŕtvymi na covid na celom svete. To nie je náhoda –  je to výsledok politík väčšiny európskych vlád. 

Ivermectin je podľa aktuálne 72 publikovaných vedeckých prác zďaleka najúčinnejší dostupný liek na profylaxiu, včasnú aj neskorú liečbu COVID-19.  Je to 40 rokov známe liečivo, boli ho podané skoro 4 miliardy dávok a bez vážnych vedľajších účinkov ho užívali stovky miliónov ľudí. Dávno je na zozname základných liečiv WHO a štúdie ukázali jeho bezpečné užívanie dokonca aj u detí vo veku od 1 do 64 mesiacovu tehotných žien. V kombinácii s vitamínom D, C, zinkom, aspirínom a ďalšími látkami podľa protokolov I-MASK a MATH + vypracovaných vedcami svetovej triedy – nie úradníkmi EMA – predstavuje vysoko účinnú cestu profylaxie aj liečby COVID-19. Túto liečbu už poznajú a úspešne používajú aj lekári na Slovensku.

Ivermectin má len jednu, ale z pohľadu niektorých úradov zásadnú chybu: pri cene menej ako euro na liečbu jedného pacienta je „dirt cheap“ – lacný ako piesok. Nik na ňom nezbohatne.

Vyhlásenie EMA proti použitiu ivermectinu pri liečbe a profylaxii covidu z 22. marca 2020  je v priamom rozpore s poznaním svetovej vedy, presne tak, ako bolo v rozpore s poznaním svetovej vedy aj schválenie neúčinného remdesiviru EMA-ou 25.6. 2020 vedúce k jeho masovým nákupom Európskou komisiu. 

Motivácia vyhlásenia EMA z 22. marca 2021  je s najväčšou pravdepodobnosťou komerčná, tak ako tomu bolo aj pri remdesivire.

Pandémia COVID-19 je pre niektoré farmaceutické firmy to isté, ako svetová vojna pre výrobcov zbraní a munície: zlatá baňa. Vysoko účinný, lacný a bezpečný ivermectin vyrábaný za pár desiatok centov po celom svete desiatkami rozličných firiem je pre tieto firmy a im zaviazaných politikov „verejný nepriateľ číslo 1“.  V hre sú miliardové zisky niekoľkých bohatých firiem a tiež živobytie nimi dlhodobo systematicky korumpovaných lekárov a akademikov. Kampaň spochybňovania ivermectinu a pokusy o presadenie zákazov jeho dovozu v celej Európe budú preto pokračovať ďalej bez ohľadu na stovky tisíc zmarených ľudských životov a milióny Európanov s vážne poškodeným zdravím. 

MUDr. Juraj Mesík

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Európska lieková agentúra (EMA) neodporučila používanie lieku Ivermectin na prevenciu a liečbu COVID-19. Podľa úradu je prípustné len v rámci dobre navrhnutých klinických štúdií. Agentúra údajne preskúmala najnovšie dôkazy o použití lieku na prevenciu a liečbu covidu. Dospela k záveru, že dostupné údaje nepodporujú jeho použitie proti ochoreniu mimo dobre navrhnutých kontrolovaných klinických štúdií.

Comments are closed.