Šéf diplomacie EÚ kritizuje sankcie Číny voči európskym osobnostiam a subjektom

0
šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Foto: TASR)

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok odsúdil odvetné sankcie Pekingu voči desiatim európskym osobnostiam a štyrom inštitúciám a nazval ich “neprijateľnými”. Čína zaviedla tieto sankcie v reakcii na reštrikcie EÚ voči čínskym predstaviteľom a subjektom v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine v provincii Sin-ťiang.

“Namiesto zmeny svojej politiky a riešenia našich oprávnených obáv Čína opäť zatvára oči a tieto opatrenia sú poľutovaniahodné a neprijateľné,” povedal Borrell po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli.

“Odhodlanie Európskej únie, čo sa týka obrany ľudských práv a reakcie na ich závažné porušovanie a zneužívanie, sa nezmení,” vyhlásil.

Spojené štáty, EÚ, Británia a Kanada v pondelok uvalili sankcie voči porušovaniu práv voči moslimskej menšine Ujgurov. EÚ ohlásila prijatie sankcií vrátene zmrazenia majetku a zákazu cestovania do EÚ voči štyrom čínskym predstaviteľom a jednému právnemu subjektu. Ide o  prvé sankcie voči Číne od masakry na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) v roku 1989, pripomína DPA.

Británia v pondelok zaviedla sankcie voči štyrom čínskym predstaviteľom a štátnej bezpečnostnej organizácii. Stalo sa to po prvý raz, čo Londýn v súvislosti s ujgurskou komunitou podnikol takýto krok.

Spojené štáty v pondelok ohlásili sankcie voči dvom čínskym predstaviteľom a Kanada voči štyrom osobám a jednému subjektu.

- Reklama -