Putin sa dá zajtra zaočkovať jednou z vakcín vyvinutých v Rusku

0
Ruský prezident Vladimir Putin (Foto: TASR/AP)

Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok 23. marca dá zaočkovať proti chorobe COVID-19. Podľa agentúry Interfax to oznámil v pondelok na porade o priebehu vakcinácie v Rusku.

“Očkovanie je samozrejme dobrovoľnou voľbou každého človeka … Mimochodom, zajtra to plánujem urobiť aj ja sám,” uviedol Putin vo vyhlásení odvysielanom viacerými ruskými televíziami.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS spresnil, že očkovanie hlavy štátu nebude “verejnou udalosťou”.

Na otázku, akým druhom vakcíny sa bude Putin očkovať, Peskov odpovedal, že pôjde o jeden z troch preparátov vyvinutých v Rusku – Sputnik V, EpiVacCorona alebo CoviVac (KoviVak). “Všetky sú spoľahlivé a dobré,” uviedol Peskov.

Samotný Putin na porade o vakcinácii v Rusku vyhlásil, že “ruské vakcíny sú absolútne bezpečné a spoľahlivé. Navyše, žiadne iné také zahraničné preparáty nevykazujú taký vysoký stupeň ochrany”.

Na spomínanom stretnutí Putin okrem toho odmietol kritiku na adresu vakcíny Sputnik V v zahraničí. Poznámky zaznievajúce v EÚ o tejto vakcíne vyvinutej v Rusku označil Putin za “čudné” a pripomenul: “Nikomu ju nevnucujeme”. Položil však otázku, čie záujmy bránia títo kritici – farmaceutických spoločností alebo občanov európskych krajín.

Putin konštatoval, že práve masové očkovanie povedie k vytvoreniu kolektívnej imunity a umožní dostať sa z režimu obmedzení zavedených v rámci boja proti šíreniu choroby COVID-19.

Informoval tiež, že v Rusku už bolo zaočkovaných 6,3 milióna ľudí, z toho 4,3 milióna občanov dostalo obe dávky vakcíny. Pripomenul, že na zabezpečenie kolektívnej imunity je potrebné zaočkovať 60 percent dospelej populácie Ruska, čo si bude vyžadovať 69,8 milióna dávok vakcín.

V polovici decembra 68-ročný Putin uviedol, že ešte nebol očkovaný proti koronavírusu SARS-CoV-2, pretože vakcína Sputnik V nebola schválená pre ľudí v jeho veku. Po tom, čo tak ruské ministerstvo zdravotníctva urobilo, sa Putin rozhodol dať zaočkovať proti tejto infekčnej chorobe.

Putin uviedol, že sa zaočkuje proti ochoreniu COVID-19 v utorok 23. marca 2021. (Foto: TASR/AP)
- Reklama -