Česko: Zvony pripomenuli obete covidu

0
Biele kríže sú namaľované na Staromestskom námestí pri príležitosti prvého výročia úmrtia prvého českého pacienta na ochorenie Covid-19, 22. marca 2021 v Prahe. (Foto: TASR/AP)

V pondelok napoludnie si Česko pripomenulo obete pandémie koronavírusu. V celej krajine sa rozzvučali zvony kostolov. K piete, ktorú navrhla iniciatíva Minúta ticha, sa pripojili cirkvi, mestá, dediny a rôzne médiá. Informoval o tom portál Novinky.cz.

 Práve 22. marca uplynul rok od úmrtia prvého pacienta s ochorením COVID-19 v Česku. Prvou obeťou sa stal 95-ročný muž, ktorý zomrel v pražskej Nemocnici na Bulovke.

Podľa poslednej štatistiky odvtedy podľahlo koronavírusu 24.810 ľudí.

Ako prvá sa k piete pridala Česká biskupská konferencia. Petr Pospíchal z iniciatívy Minúta ticha povedal denníku Právo, že sa prihlásilo mnoho obcí. “Pripojili sa aj celoštátne i regionálne rádiá a všetky veľké televízie,” povedal s tým, že sa stretáva len s pochopením a podporou.

Minúta ticha už vyzvala ľudí, ktorí majú medzi svojimi blízkymi obeť covidu, aby iniciatíve poslali jej fotografiu bez mena, s odkazom či spomienkou. Tie potom zverejní na svojom profile na Facebooku.

“29. 10. 2020 nám COVID-19 vzal našu milovanú maminku. Tá diera a tá neskutočná prázdnota zostanú navždy. Čas beží a bolesť nijako neprestáva. 15. 4. by sa dožila 60 rokov. Dávajte na svojich najbližších pozor a ochraňujte ich,” napísala k fotografii mamičky jej dcéra Petra.

“Minúta ticha za obete pandémie pre mňa znamená stíšenie a duchovné prepojenie s tými, ktorí ochorením trpia, i s tými, ktorí preň opustili naše rady,” uviedol v odkaze biskup Václav Malý.

Podľa Pospíchala je zmyslom akcie o obetiach rozprávať, aby sa zmarené životy nestali len štatistickým údajom. Zároveň môže dať verejnosť najavo, akou veľkou stratou sú pre ňu obete a že má veľké pochopenie pre pozostalých.

Iniciatíva dneškom svoju činnosť nekončí. Pospíchal verí, že sa uskutoční aj celonárodná zbierka na Pamätník obetiam pandémie, podľa vzoru niekdajších morových stĺpov, dodal portál Novinky.cz.

- Reklama -