Világi: Návrh na odobratie rezortu SaS je odkazom o konci dobrých časov

0
Aneta Világi, politologička (Foto: fphil.uniba.sk)

Personálne požiadavky hnutia OĽANO v rámci vlády sú realistické. Nejdú nad rámec toho, čo ponúkli koaliční partneri. Pri podmienkach o postoch v Národnej rade (NR) SR však cítiť presah osobného konfliktu, ktorý má premiér Igor Matovič (OĽANO) s niektorými koaličnými poslancami. V súvislosti s aktuálnym vývojom koaličnej krízy to uviedla politologička Aneta Világi z Univerzity Komenského v Bratislave. Návrh na odobratie ministerstva strane SaS vníma ako pomerne tvrdý odkaz o konci “dobrých časov”.

Vzhľadom na osobné konflikty sa môžu personálne požiadavky týkajúce sa funkcií v Národnej rade (NR) SR podľa Világi javiť aj ako osobná pomsta. “A to najmä aj z toho dôvodu, že koaličné spory sa priamo fungovania NR SR ani jej jednotlivých štruktúr (predsedníctva či výborov) netýkali,” podotkla.

Ako hovorí, návrh na odobratie rezortu strane SaS možno považovať za pomerne tvrdý odkaz o skončení sa dobrých časov. “Keďže prerozdeľovanie jednotlivých funkcií po voľbách medzi stranami koalície je zvyčajne komplexnou záležitosťou a nejde len o zisky a ústupky v rámci vlády, odmietavú reakciu SaS je potrebné čítať v tomto kontexte,” vysvetlila.

O zažehnaní koaličnej krízy je podľa nej zatiaľ predčasné hovoriť. “Ak by aj došlo k rekonštrukcii vlády podľa požiadaviek OĽANO, to, či je vládna koalícia len v slepej uličke alebo konečne našla cestu von, sa ukáže až pri jej riadnom fungovaní a schopnosti či neschopnosti fungovať ako kolektívny orgán,” komentovala.

Premiér v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z postu premiéra a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) z vlády, odstúpenie Márie Kolíkovej i Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS). OĽANO zároveň chce, aby sa SaS vzdala jedného ministerstva, ktoré jej OĽANO prepustilo.

SaS ocenila ochotu premiéra odísť z funkcie, na vzdanie sa ministerstva dôvod nevidí. Trvá na tom, že Matovič nemá byť vo vláde, inak SaS opustí kabinet. Za premiérovými personálnymi návrhmi vidí SaS osobnú pomstu.

Koaličná kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády, žiadajú demisiu premiéra Igora Matoviča. Zo súčasného kabinetu už odišli Marek Krajčí (OĽANO) a Milan Krajniak (Sme rodina). Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú.

- Reklama -