Koziak: Určite je to Matovičova pomsta

1
Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore (Foto: archív T.Koziaka)

Určite je to pomsta – hodnotí podmienky premiéra Igora Matoviča, za ktorých je ochotný odísť z postu šéfa kabinetu a upokojiť tak koaličnú krízu, politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora. Podľa neho SaS musí pristúpiť na túto hru, ak chce ostať v koalícii a najskôr sa vzdá školstva, aj preto, že tam nie sú peniaze, i z dôvodu, že Gröhlingov výkon je slabý. A čo si myslí o tom, že Kolíková má ísť von a Remišová zostať?

Odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z vlády, demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), odchod Juraja Šeligu (Za ľudí) z postu podpredsedu parlamentu, Jany Bittó Cigánikovej z funkcie predsedníčky zdravotného parlamentného výboru či odobratie jedného rezortu strane SaS. Tieto podmienky premiéra Igora Matoviča pre svoj vlastný odchod z postu šéfa kabinetu sú podľa vás férovou dohodou, pomstou alebo trucom lídra OĽaNO?

Zo všetkého trochu. Koaličnú krízu to ukončiť môže. Nevieme na ako dlho, ale môže. Je to ponuka na riešenie krízy, ktorá zohľadňuje požiadavky všetkých koaličných partnerov. K tomu treba prirátať odchod už exministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Jeho odchod a odchod premiéra Matoviča chcela SaS i Za ľudí, to je naplnené.

Je tu však možno prekvapivá požiadavka na „vrátenie“ rezortu od SaS.

To je niečo navyše. Preto to z istého pohľadu možno brať aj ako prejav pomsty, na ktorú ste narážali. Doteraz SaS ponúkala odchod Richarda Sulíka. Odchod pani Bittó Cigánikovej bol vecou dohody, výmeny za Krajčího. Čiže to v tejto chvíli nie je dôležité. Ale ministerský post, ktorého by sa mali vzdať, síce odzrkadľuje povolebné počty, ale na druhej strane je otázne, či sa toho liberáli budú ochotní vzdať. Ale podľa mňa je to pre nich jediná možnosť, ako sa udržať v tejto vládnej koalícii, respektíve, že by táto koalícia vydržala. Ak to neprijmú, vláda nebude pokračovať v štvorkoalícii. Sulík asi nemá na výber.

O ktoré ministerstvo podľa vás pôjde? Vzdajú sa školstva, zahraničia alebo spolu so Sulíkom hospodárstva?

Uvidíme. Nevieme, či to bude predmetom dohody alebo si SaS môže dobrovoľne vybrať, ktorého rezortu sa vzdajú. To v Matovičovom vyhlásení nebolo. Ale z pragmatického hľadiska z pohľadu ich výberu si myslím, že pôjde o školstvo. Hospodárstvo je prestížnym rezortom, rozhodujú sa tam dôležité veci z pohľadu štátu. Nemyslím si ani, že sa vzdajú ministerstva zahraničia, to je výkladná skriňa SaS a podľa mňa aj najlepšie fungujúcim ministerstvom. Dvojica Korčok-Klus je niečo, na čo SaS môže byť hrdá. A výkon Branislava Gröhlinga je vnímaný ako rozpačitý. Je kritizovaný za vysoké školy, za zrušené maturity, za nezvládnutú situáciu na školách. Navyše, je to veľmi nevďačný rezort pre svoju zložitosť a nakoniec sa tam nerozhoduje o veľkých peniazoch a nikdy to pre politické strany nebolo atraktívne. A to aj pre množstvo práce. 

Neprekvapil vás Matovičov postoj k Za ľudí? Využil slová ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, k tomu pripojil abdikáciu Šeligu v NR SR, ale o Veronike Remišovej, ktorá tiež žiadala Matovičov odchod a tiež hovorila o princípoch, ani slovo.

To je najzvláštnejšia časť celej dohody. Že má odísť pani Kolíková a nie pani Remišová. Toto nie je celkom jasné. Zrejme pani Kolíková Igorovi Matovičovi na poste ministerky spravodlivosti prekážala. Je to škoda, že by mala odísť práve Mária Kolíková, lebo jej rezort bol jedným z najlepších. Treba ju pochváliť za to, čo začala robiť a je to na škodu tejto vlády, že má odísť. Možno to bude pre to, že sa začala ukazovať ako možný spojenec Richarda Sulíka, možno to bude práve pomsta za to, že povedala, že nevidí dôvod pokračovať vo vláde, v ktorej by nebola SaS a často spomínala, že by mal premiér odísť.

- Reklama -

1 komentár

  1. Pán Koziak má v tom hokej, keď Klusa a Korčoka vyznamenal…. je iba štvrťologom

Comments are closed.