Matovič je ochotný odstúpiť, ak bude ministrom a má aj ďalšie podmienky

0
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačového vyhlásenia hnutia OĽANO k aktuálnej politickej situácii v Bratislave 21. marca 2021. (Foto: TASR)

Igor Matovič (OĽANO) je ochotný odstúpiť z postu predsedu vlády a pôsobiť v nej ďalej ako jej člen. Podmienkou je však odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), Márie Kolíkovej (Za ľudí) z postu ministerky spravodlivosti a Juraja Šeligu (Za ľudí) z postu podpredsedu Národnej rady SR. Takisto musí SaS vrátiť jedno ministerstvo, ktoré na základe výsledkov volieb dostali navyše. Premiér to vyhlásil na nedeľnom mimoriadnom tlačovom vyhlásení predsedníctva hnutia OĽANO.

“Presne pred rokom som prevzal vedenie vlády s odhodlaním spraviť zo Slovenska krajinu, kde budeme radi žiť. Boli sme plní plánov a odhodlania meniť Slovensko na krajinu, z ktorej už nebudú naše deti utekať do zahraničia, ale naopak, budú túžiť sa na Slovensko vrátiť,” začal Matovič vyhlásenie.

Pre pandémiu sme podľa premiéra zažili najťažší rok od 2. svetovej vojny, verí však, že najhoršie už máme za sebou. “Bol to rok plný odhodlania, ale aj utrpenia. Na podporu ľudí a ekonomiky sme podľa Matoviča investovali miliardy eur, ale napriek tomu sa podarilo dosiahnuť dobré hospodárske výsledky. “Mafii sme išli dôrazne po krku, presne tak, ako sme ľuďom pred voľbami sľúbili,” vyhlásil Matovič.

Premiér pripomenul dovoz Sputnika, ktorý koaliční partneri podľa neho využili na vyvolanie koaličnej krízy. Ako uviedol, splnili im odvolanie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ale koaliční partneri prišli s požiadavkou na odvolanie premiéra.

Tu sú Matovičove ďalšie slová, v ktorých kladie podmienky pre svoj odchod z pozície premiéra:

“Po dôkladnom zvážení aktuálnej situácie, vedomý si zodpovednosti za budúcnosť Slovenskej republiky a toho, že dnes naším prvoradým cieľom musí byť zabránenie návratu mafie moci, prichádzame ako hnutie, ktoré dostalo najsilnejší mandát od ľudí na Slovensku s nasledovným stanoviskom: Pre upokojenie situácie počas rokovaní vlády považujeme za absolútne nevyhnutný odchod ministra Richarda Sulíka z vlády Slovenskej republiky. Rovnako požadujeme naplnenie dohody o odstúpení predsedníčky zdravotníckeho výboru, ktorá bola uzatvorená pri odchode Mareka Krajčiho.

Pozitívne vnímame ponuku odstúpenia ministerky Márie Kolíkovej a túto ponuku prijímame. Na miesto ministra požadujeme skúseného odborníka, ktorý nemá politické previazanie s vládami Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

Taktiež prijímame ponuku Juraja Šeligu na odstúpenie z postu podpredsedu NR SR.

Posledné dni sme počúvali tiež o tom, že koaliční partneri chcú pôsobiť vo vláde na základe výsledkov parlamentných volieb. Súhlasíme a preto požadujeme prerozdelenie miest vo vláde striktne na pôdoryse výsledkov parlamentných volieb v roku 2020.

To znamená, že strana SaS sa vzdá jedného ministerstva, ktoré jej hnutie OĽANO prepustilo na svoj úkor. Áno, uvedomujeme si aj svoj vlastný podiel zodpovednosti na súčasnej kríze v koalícii a tiež vážnosť situácie. A uvedomujeme si tiež, že dôležitejšie ako akékoľvek miesto jednotlivca v tejto vláde je budúcnosť Slovenska a ďalšie pôsobenie demokratickej vlády, nie vlády mafie. Preto, ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali a z ktorých sme vychádzali, som ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády SR a pôsobiť v nej ako jej člen,” vyhlásil Matovič.

- Reklama -