Von der Leyenovej ostrý odkaz AstraZenece: Plňte svoju zmluvu s Európou! Inak…

1
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pohrozila farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca zákazom vývozu jej vakcíny z eurobloku, ak nebude dodržiavať dohodnuté množstvo dodávok.

„Máme možnosť zakázať plánovaný vývoz. Toto je odkaz pre AstraZenecu: Skôr, ako začnete dodávať do iných krajín, splňte svoju zmluvu s Európou,” uviedla von der Leyenová v rozhovore pre médiá nemeckej mediálnej skupiny Funke zverejnenom v sobotu.

Spoločnosti vyčíta, že v prvom štvrťroku dodala iba 30 percent z dohodnutého množstva 90 miliónov dávok svojej vakcíny. Von der Leyenová už v stredu uviedla, že vzhľadom na nedostatok vakcíny od AstraZenecy uvažuje EK o zmene vývozných pravidiel.

„Všetky možnosti sú na stole,” povedala vtedy šéfka EK s tým, že situáciu v oblasti vakcín budú lídri EÚ riešiť na rokovaniach na budúci týždeň.

AstraZeneca zdôvodnila meškanie dodávok výrobnými problémami vo svojich prevádzkach v EÚ. Predstavitelia eurobloku však oponujú, že firma dokázala splniť všetky svoje záväzky voči Británii.

Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Brusel už spustil osobitný mechanizmus, v rámci ktorého môže členská krajina EÚ požiadať o zákazu vývozu konkrétnej vakcíny mimo blok. Zatiaľ sa uplatnil iba raz, keď Taliansko zablokovalo vývoz 250.000 dávok vakcíny od AstraZenecy do Austrálie, čo zdôvodnilo ich pretrvávajúcim nedostatkom a oneskorenie dodávok.

EÚ sa dostala do sporu s Britániou, kde očkovacia kampaň prebieha oveľa rýchlejšie ako v kontinentálnej Európe. Brusel obvinil Londýn, že firme AstraZeneca fakticky zakázal vyvážať vakcínu, aby dosiahol túto výhodu, čo vláda premiéra Borisa Johnsona dôrazne poprela.

Niektoré členské štáty EÚ ako Belgicko a Holandsko však nepodporujú zákaz vývozu, pretože by to podľa nich mohlo narušiť globálne dodávateľské reťazce, pripomína agentúra AFP.

- Reklama -

1 komentár

  1. Úrad , ktorý zastáva URŠULA je dokazom , ze práve tento úrad je NAJZBYTOČNEŠÍ z celého režimu EU !!! Ak by nechali objednávanie vakcín na jednotlivích štátoch , tak by si tie vakcíny vedeli zabezpečiť od dodávateľov , ktorích by si vybrali samy , určite za LEPŠIU CENU a v lepších termínoch DODANIA a nemuseli sa spoliehať ne nejakú URŠUĽU ?! Uršulin úrad je presne to isté , akoby v paneláku , ktorý má štyridsať bytov objednával , napríklad toaletný papier pre všetky byty domovník a nútil by nájomníkov pre jeden druh toaletného papira od jedného dodávateľa a za cenu , ktorú by určil domovník z dodávateľom toaletného papiera !!!

Comments are closed.